31 серпня «Київавтодор» оголосив тендер щодо проєктування реставрації двох мостів через Дніпро – Метро та Патона.

Проєкт щодо мосту Патона мають виконати до кінця 2022 року, а його вартість становить понад 47 мільйонів гривень. Щодо мосту Метро, то проєкт з його реставрації мають завершити до кінця 2023 року. Вартість проєкту – 17,5 мільйона гривень.

Обидва проєкти мають передбачати облаштування велодоріжок. Також у випадку з мостом Патона проєктувальник має врахувати перспективу влаштування трамвайної колії.

Зауважимо, що у 2018 році проєкт реставрації мосту Метро вже виконували й він був затверджений КМДА.

Виконання проєкту ремонту мосту Патона «Київавтодор» намагається замовити втретє, але двічі укласти договір завадив Антимонопольний комітет, який знаходив порушення в документації учасників торгів.


Київський міст Патона ввели в експлуатацію в 1953 році. Він є першим у світі суцільнозварним мостом і пам’яткою архітектури місцевого значення.

У 2014 році міст визнали аварійним, а у 2018-му – як критично аварійний. У лютому 2020 року на мосту перекрили дві крайні смуги, а фахівці Українського інституту сталевих конструкцій імені Шимановського почали обстеження мосту. Проблема моста в тому, що він отримав не те навантаження, на яке був розрахований, кажуть експерти.

Реставрацію мосту Патона планують завершити до 31 грудня 2025 року. Ремонт коштуватиме близько 7 мільярдів гривень. У 2021 році стало відомо, що КМДА розглядає можливість повернення трамвая на міст Патона.

13 травня Київрада затвердила угоду про підготовку кредитного фінансування ремонтно-реставраційних робіт мосту Метро. Оновлення мосту виконуватимуть коштом Європейського банку реконструкції та розвитку, який надає кредит у розмірі 60 мільйонів євро.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Wikimedia