Ремонт моста Патона обійдеться у близько 7 мільярдів гривень, повідомив міський голова Києва Віталій Кличко.

Ремонт почнеться після завершення проєкту реконструкції.

Що заплановано:

 облегшити конструкцію моста (замінять залізобетонну монолітну плиту на плиту зі сталі),

 облаштувати додаткову смугу руху – восьму,

 прибрати реверсну смугу, через яку часто трапляються ДТП,

  створити бар’єрне огородження між напрямками руху,

 облаштувати велодоріжки.

16 вересня КМДА оголосила, що відремонтує міст Патона. Ремонт триватиме 5 років, усі роботи планують закінчити до 31 грудня 2025 року.


Київський міст Патона побудували 67 років тому. Він є першим у світі суцільнозварним мостом і пам’яткою архітектури місцевого значення. На початку 2000-х років Американське інженерне співтовариство визнало міст Патона як одну з найкращих зварних металевих конструкцій 20-го століття.

У 2014 році міст визнали аварійним, а в 2018-му – як критично аварійний. У лютому 2020 року на мосту перекрили дві крайні смуги, а фахівці Українського інституту сталевих конструкцій імені Шимановського почали обстеження мосту. Проблема моста в тому, що він отримав не те навантаження, на яке був розрахований, кажуть експерти.

У березні 2020-го на мосту стався прорив теплотраси, через це гаряча вода почала текти у Дніпро. Але на опорну конструкцію моста прорив не вплинув, запевнили в КМДА.

У 2019 році ремонт не розпочали, бо адміністрація міста чекала на дозвіл від Міністерства культури. Оскільки на час ремонту міст треба вивести з реєстру пам’яток архітектури.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Анна Бобирєва для The Village Україна