Можливість для курсування трамваю планують створити у межах реконструкції мосту Патона, повідомив заступник голови КМДА Олександр Густєлєв.

«Згідно з технічним завданням буде враховано можливість влаштування трамвайних колій. А також можливість підйому/спуску пішоходів на Венеціанський острів», – сказав він.

Що ще планують у межах реконструкції:

 ремонт проїжджої частини та тротуарів;

облаштувати додаткову смугу руху – восьму;

 встановити бар’єрну та перильну огорожі;

 ремонт опор та опорних частин;

облаштувати велодоріжки;

 ремонт сходів і реставрація пропілеїв (на правому березі);

 реставрація колон (на лівому березі);

 ремонт сполучень із мостом;

 ремонт оглядових проходів під прогоновими будовами мосту.

Також на мосту планують встановити інформаційно-вимірювальні системи контролю стану споруди, зокрема автоматизовану систему обчислювання ваги автомобілів під час руху.

«Київавтодор» з 8 лютого почне процедуру публічних закупівель із визначення компанії-підрядника, яка розробить проєктно-кошторисну документацію реставрації мосту імені Патона. Переможця планують визначити наприкінці березня 2021 року.


Київський міст Патона ввели в експлуатацію у 1953 році. Він є першим у світі суцільнозварним мостом і пам’яткою архітектури місцевого значення. 

У 2014 році міст визнали аварійним, а у 2018-му – як критично аварійний. У лютому 2020 року на мосту перекрили дві крайні смуги, а фахівці Українського інституту сталевих конструкцій імені Шимановського почали обстеження мосту. Проблема моста в тому, що він отримав не те навантаження, на яке був розрахований, кажуть експерти.

У 2019 році ремонт не розпочали, бо адміністрація міста чекала на дозвіл від Міністерства культури. Оскільки на час ремонту міст треба вивести з реєстру пам’яток архітектури.

У вересні 2020 року КМДА оприлюднили підписане міським головою розпорядження про реставрацію мосту Патона, яку планують завершити до 31 грудня 2025 року. Ремонт коштуватиме близько 7 мільярдів гривень.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Анна Бобирєва для The Village Україна