Вакцинація від коронавірусу в Україні почнеться «в районі 15 лютого» або пізніше, повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко в інтерв’ю BBC News Україна.

Саме в ці дати можуть привезти перші вакцини в Україну, сказав Ляшко. Багато процесів на етапі узгодження, додав він. Але перервати початок вакцинації в лютому можуть тільки форс-мажорні обставини, пояснив він. Серед таких форс-мажорів Ляшко назвав: не відпустять партію, партія потрапить у ДТП, літак не вилетить через негоду. 

З якої вакцини розпочнуть щеплення, точно не сказав. Але уточнив, що це будуть вакцини, які передбачені для України в межах програми COVAX, або ті, які Україна закупила за бюджетні гроші. Якщо першою приїде вакцина від COVAX, то це буде Pfizer. Якщо не Pfizer, то на 80% точно, що це буде Astrazeneca.


Серед тих, що держава має закупити за власний кошт, поки єдина вакцина це CoronaVac від китайської компанії Sinovac. Україна підписала контракт із компанією Sinovac про постачання 1,9 мільйона доз вакцини від COVID-19. Одна доза коштуватиме 504 гривні. Перша партія вакцини надійде до України впродовж 30 днів після офіційної реєстрації препарату в Китаї чи інших країнах.

Вакцина від COVID-19 від компанії Sinovac Biotech показала ефективність меншу за 60%, але понад 50%. Тому це дозволяє використовувати її для імунізації населення за правилами ВООЗ і бразильського Національного агентства з санітарного нагляду (Anvisa).

У межах глобальної ініціативи COVAX Україна має безкоштовно отримати 8 мільйонів доз вакцини. Їх вистачить на вакцинацію 4 мільйонів людей, оскільки вакцина має вводитися двічі. Узагалі Україна хоче безкоштовно провакцинувати людей, які належать до групи ризику, а це приблизно 21 мільйон громадян. За програмою COVAX Україна, найімовірніше, отримає вакцину виробництва компанії Astrazeneca.

Раніше також МОЗ повідомляло про старт вакцинації населення від COVID-19 у середині лютого 2021 року.

52% українців не готові робити щеплення від COVID-19, навіть якщо вакцина буде безкоштовна. Якщо щеплення буде безкоштовне, вакцинуватися будуть 43%.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі