Вакцина від COVID-19 виробництва китайської компанії Sinovac Biotech показала ефективність меншу за 60%, повідомило є UOL з посиланням на свої джерела. 

За даними видання, коефіцієнт ефективності вакцини Sinovac менш як 60%, але понад 50%, що дозволяє використовувати її для імунізації населення за правилами ВООЗ та бразильського Національного агентства з санітарного нагляду (Anvisa).

В Інституті Бутантана кажуть, що така інформація про ефективність препарату є спекулятивною й пообіцяли опублікувати додаткові дані.

Раніше Bloomberg писав, що вакцина Sinovac показала ефективність 78% на пізніх стадіях випробувань у Бразилії. За даними видання, рівень її ефективності підтвердили офіційні особи штату Сан-Паулу після кінцевих випробувань, у яких брали участь приблизно 13 000 учасників. 

Випробування показали 78% ефективності в запобіганні легких випадків COVID-19 і 100% ефективності щодо важкого та помірно важкого перебігу хвороби, сказав директор Інституту Бутантан Дімас Ковас.

Посадовці поки не надають більш детальні результати досліджень щодо вікових груп і побічних ефектів. Представники Бутантана також не пояснили, як бразильські дослідники розрахували ступінь ефективності препарату Sinovac.

Свої результати китайської вакцини представили й інші країни. Індонезія, яка найшвидше рухається до щеплення свого населення вакциною Sinovac, заявила, що місцеве випробування показало 65% ефективність препарату. Проте у дослідженні взяли участь лише 1620 людей занадто мало для значущих даних.

А Туреччина у грудні 2020 року повідомляла, що китайська вакцина показала ефективність 91,25% у своєму місцевому дослідженні, хоча цього випробування також недостатньо, щоб зробити висновок.


Україна підписала контракт з компанією Sinovac про постачання 1,9 мільйона доз вакцини від COVID-19. Одна доза коштуватиме 504 гривні. Перша партія вакцини надійде до України впродовж 30 днів після офіційної реєстрації препарату в Китаї чи інших країнах. Постачати вакцину Sinovac буде українське фармацевтичне підприємство «Лекхім», яке є уповноваженим представником виробника в Україні.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі