МОЗ планує старт вакцинації населення від COVID-19 на середину лютого 2021 року, розповіла «Суспільному» народна депутатка від «Слуги народу» Євгенія Кравчук після онлайн-зустрічі фракції з очільником МОЗ Максимом Степановим.

Для щеплення використовуватимуть препарати китайської компанії Sinovac та американської Pfizer/BioNTech. Із Китаю повинні поставити 700 тисяч доз, з США  210 тисяч в рамках механізму COVAX.

На першому етапі провакцинують медиків, які лікують пацієнтів з COVID-19, військових на Донбасі, а також пацієнтів і соцпрацівників у геріатричних пансіонатах.

Другий етап вакцинації, ймовірно, почнуть в кінці березня. Щеплення планують зробити 2,5 мільйонам людей із груп ризику. Туди входять люди похилого віку, з супутніми захворюваннями та інші медпрацівники.

Щеплення робитимуть в спеціальних пунктах, яких налічується 11 тисяч по країні. У разі необхідності, їх кількість збільшать. Крім того, працюватимуть мобільні бригади.

Закуповувати вакцину від COVID-19 за державні кошти буде компанія Crown Agents Limited, яку для цього призначив уряд. На закупівлю вакцин планують витратити 1,377 мільярда гривень. У Crown Agents кажуть, що отримають оплату за свої послуги після виконання всіх умов контракту.


Головний санлікар Віктор Ляшко раніше заявляв, що Україна отримає мРНК-вакцину від коронавірусу в лютому. За його словами, швидше за все це буде вакцина від виробників Pfizer/BioNTech. Оскільки COVAX працює з вакцинами, в яких є дозвіл від ВООЗ на екстрене використання. А єдина мРНК-вакцина, що отримала такий дозвіл.

За програмою COVAX Україна має безкоштовно отримати 16 мільйонів доз вакцини, хоча спочатку в уряді повідомляли про 8 мільйонів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі