Україна закупить 1,913 мільйона доз вакцини від коронавірусу китайської компанії Sinovac Biotech. Одна доза коштуватиме 504 гривні, розповіли в Офісі президента.

МОЗ домовлялося про постачання китайської вакцини з вересня 2020 року. За умовами договору, першу партію (700 тисяч доз) мають доставити протягом 30 днів після офіційної реєстрації в Китаї або США, Великій Британії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді, Ізраїлі, Індії, Мексиці, Бразилії, або за централізованою процедурою компетентним органом ЄС.

Безкоштовно щеплення вакциною Sinovac Biotech робитимуть тим, хто має критичний ризик інфікування та хто виконує критичні функції в боротьбі з пандемією, додали в ОПУ. 

Що відомо про цю вакцину

Вакцина Sinovac Biotech (CoronaVac) є інактивованою вакциною, яка випускається у шприці та зберігається за температури від +2°С до +8°С. Клінічні випробування в різних країнах показали ефективність препарату до 97%. Випробування на людях провели в Індонезії (1600 пацієнтів, ефективність 97%) і Туреччині (1325 пацієнтів, ефективність 91%). Фаза клінічних випробувань завершується в Бразилії, проміжні результати очікуються 7 січня 2021 року.


У межах глобальної ініціативи COVAX Україна має безкоштовно отримати 16 мільйонів доз вакцини, хоча спочатку в уряді повідомляли про 8 мільйонів. Україна хоче безкоштовно провакцинувати людей, які належать до групи ризику, а це приблизно 21 мільйон громадян.

За програмою COVAX Україна, найімовірніше, отримає вакцину британської фармацевтичної компанії AstraZeneca. Однак очільник МОЗ Максим Степанов каже, що Україна також веде перемовини про постачання вакцини з німецькою фармацевтичною компанією Pfizer та іншими.

22 грудня в Україні затвердили план вакцинації від коронавірусу. Перший планують на січень-квітень 2021 року. Вакцинацію проводитимуть мобільні бригади з імунізації в наявних пунктах і тимчасових центрах вакцинації. Щеплення буде добровільне.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі