У США дозволили робити щеплення від коронавірусу різними вакцинами. Тобто, першу дозу одним препаратом, другу – вакциною іншого виробника. Про це йдеться на сайті Центру із контролю та профілактики захворювань США (CDC).

Вакцини, які на цей час дозволені у США, «не взаємозамінні між собою або з іншими вакцинами проти COVID-19». Однак у двох випадках для другої дози можна використати будь-яку доступну вакцину. При цьому від уведення першої дози має пройти мінімум 28 днів. 

Наприклад, змішувати вакцину дозволили, якщо друга доза вакцини, яку першою отримав пацієнт, недоступна, або якщо виробник першої вакцини невідомий.

Але CDC застерегли, що безпека й ефективність такого змішування поки не оцінювалася. 


У січні 2021 року Велика Британія дозволила робити щеплення одній людині різними вакцинами проти COVID-19. Національна служба охорони здоров'я Британії вважає, що краще ввести іншу вакцину, ніж збивати графік щеплення. У той же час немає доказів, що вакцини можна змішувати. Служба проводить дослідження.

Станом на кінець грудня 2020 року найбільшу кількість вакцин отримали громадяни США – 2,3 мільйона доз (загалом планують провакцинувати 15 мільйонів осіб). У США використовують вакцину Pfizer + BioNTech, у 2021 році планують залучити й вакцину Moderna. На другому місці за кількість провакцинованих – Китай (1 мільйон жителів), на третьому – Велика Британія (625 тисяч).

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі