У Києві чи поблизу міжнародного аеропорту «Бориспіль» створять спеціальний центр тривалого зберігання вакцин у наднизьких температурах, розповів голова комітету парламенту з питань охорони Михайло Радуцький.

У центрі встановлять холодильники, що здатні одночасно зберігати сотні тисяч доз вакцин. Один такий об’ємом 1000 літрів, що вміщує 250 тисяч доз, уже в Україні. Ще 20 можуть завезти протягом декількох тижнів, каже Радуцький.

Він пояснив, що Україна залучить приватні логістичні компанії до транспортування та тривалого зберігання вакцини в наднизьких температурах. Із центру вакцини в спеціальних термобоксах доставлятимуть до пунктів щеплення в регіонах. Там вона зможе зберігатися до п’яти днів у звичайному холодильному обладнанні (від +2°C до +8°C).


У межах глобальної ініціативи COVAX Україна має безкоштовно отримати 8 мільйонів доз вакцини. Їх вистачить на вакцинацію 4 мільйонів людей, оскільки вакцина має вводитися двічі. Узагалі Україна хоче безкоштовно провакцинувати людей, які належать до групи ризику, а це приблизно 21 мільйон громадян.

За програмою COVAX Україна, найімовірніше, отримає вакцину виробництва компанії AstraZeneсa. Однак очільник МОЗ Максим Степанов каже, що Україна також веде перемовини про постачання вакцини з німецькою фармацевтичною компанією Pfizer (її вакцину можна зберігати лише за -70°C).

22 грудня в Україні затвердили план вакцинації від коронавірусу, згідно з яким щеплення робитимуть у чотири етапи. Перший планують на січень-квітень 2021 року. Вакцинацію проводитимуть мобільні бригади з імунізації в наявних пунктах і тимчасових центрах вакцинації. Щеплення буде добровільне.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі