Велика Британія дозволила робити щеплення одній людині різними вакцинами проти COVID-19, повідомляє Reuters. При цьому докази про рівень імунітету в результаті змішуванням доз відсутні.

Змішувати вакцини можна у двох випадках:

 якщо перше щеплення зроблене однією вакциною, а на момент введення другої дози, в наявності немає першої вакцини, тоді можна використати іншу;

 якщо невідомо, дозу якого виробника ввели першою. Тоді для другої дози можна використовувати будь-яку зареєстровану вакцину.

Національна служба охорони здоров'я Британії вважає, що краще ввести іншу вакцину, ніж збивати графік щеплення. У той же час немає доказів, що вакцини можна змішувати. Служба проводить дослідження.


2 грудня 2020 року Велика Британія стала першою європейською країною, що схвалила вакцину від коронавірусу від Pfizer і BioNTech. Країна придбала 40 мільйонів доз вакцини. Також там зареєстрували оксфордську вакцину AstraZeneca.

8 грудня 2020 року там почали вакцинацію населення в 50 медзакладах країни. Водночас у двох людей з алергією виникли побічні реакції. Тому Британський медичний регулятор попередив, що особам із «серйозними алергічними реакціями в анамнезі» не слід застосовувати цю вакцину.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі