Іран хоче виплатити компенсацію в розмірі 150 тисяч доларів сім’ям кожного із загиблих у катастрофі літака МАУ в Тегерані. В українському МЗС вважають, що розмір компенсацій мають визначити спільно.

Уряд Ірану хоче виплатити гроші сім’ям жертв, коли отримає всі звіти та документи, повідомляє державне інформаційне агентство IRNA. Віцепрезидентка Ірану з правових питань Лая Джонейді запропонувала уряду виплатити компенсації до першої річниці трагедії, 8 січня.

Розмір компенсацій для родичів загиблих в авіакатастрофі МАУ мають визначити під час переговорів сторін, і важливою передумовою для цього має стати встановлення причин трагедії та притягнення винних до відповідальності, сказав у коментарі The Village Україна речник українського МЗС Олег Ніколенко.

«Під час визначення розміру компенсацій також буде враховуватися міжнародна практика в подібних катастрофах. Українська сторона очікує від Ірану проєкт технічного звіту про обставини збиття літака. Констатуємо, що далі заяв, які іранська сторона робить у ЗМІ останніми днями, взаємодія не просувається», - пояснив він.

Також Іран не виконав домовленості, про які йшлося під час другого етапу переговорів у Тегерані, у жовтні 2020 року, додали в МЗС. 


Літак Boeing 737 від «Міжнародних авіаліній України» розбився незадовго після вильоту з аеропорту Імама Хомейні в Ірані. Аварія сталася зранку, 8 січня. Він летів за рейсом Тегеран – Київ. На борту було 176 людей, усі вони загинули. Українців у літаку було 11 осіб, з них 9 – члени екіпажу. Пізніше оприлюднили список загиблих членів екіпажу літака й загиблих пасажирів унаслідок авіакатастрофи.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Офіс президента