Іран визнав, що його військові ненавмисно збили український літак авіакомпанії МАУ, внаслідок чого загинули 176 людей. 

Генштаб Збройних сил Ірану вранці 11 січня оголосив про це по іранському телебаченню, повідомляє The Guardian.

Військові пояснили трагедію «людською помилкою», а літак збили, бо переплутали з «ворожим». Після цього по телебаченню показали вибачення президента Ірану.

«Іран глибоко шкодує про цю трагічну помилку. Молитимусь за усі сім'ї, які стали жертвами. висловлюю щирі співчуття», – написав у Twitter президент Ірану Хасан Роухані.

Додав, що триває розслідування аварії, а винних притягнуть до відповідальності.

«Ми очікуємо від Ірану запевнень у готовності до повного й відкритого розслідування, притягнення винних до відповідальності, повернення тіл загиблих, виплат компенсацій, офіційних вибачень по дипломатичних каналах», – прокоментував президент України Володимир Зеленський.

Напередодні прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо, посилаючись на дані розвідки, заявив, що український літак в Ірані розбився, бо його збила іранська ракета. До цього американські ЗМІ з посиланням на джерела в Пентагоні також повідомляли, що літак МАУ міг бути випадково збитий іранською ракетою.


Літак Boeing 737 від «Міжнародних авіаліній України« (МАУ) розбився незадовго після вильоту з аеропорту Імама Хомейні в Ірані. Аварія сталась зранку, 8 січня. Він летів за рейсом Тегеран – Київ. За попередніми даними, на борту було 176 людей і всі вони загинули. Українців у літаку було 11 осіб, з них 9 – члени екіпажу.

За початковими даними іранської сторони, літак українських авіаліній розбився в Ірані через аварію двигуна, що сталась з технічних причин. Іран самостійно вивчатиме чорні скриньки літака, але українські експерти зможуть слідкувати за цим процесом.

9 січня 2020 року в Україні оголосили днем жалоби через аварію українського літака.

Список загиблих членів екіпажу літака та загиблих пасажирів внаслідок авіакатастрофи.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі