Український літак авіакомпанії МАУ в Ірані розбився, бо його збила іранська ракета. Про це прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив на прес-конференції.

«У нас є інформація розвідки з багатьох джерел, включаючи наших союзників і нашу власну розвідку, яка вказує на те, що літак був збитий іранською ракетою «земля-повітря», – сказав Трюдо, додавши, що це, ймовірно, зробили ненавмисно.

Трюдо також сказав, що разом з президентом Володимиром Зеленським домовився про спільне розслідування катастрофи. Додав, що Іран пообіцяв Зеленському надати доступ до чорних скриньок українським розслідувачам.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон  також заявив, що існує «купа інформації», яка підтверджує, що літак Boeing 737-800 МАУ могла збити іранська ракета.

Раніше американський телеканал CBS та видання Newsweek з посиланням на джерела в Пентагоні повідомили, що літак МАУ міг бути випадково збитий іранською ракетою. 

Видання The New York Times з посиланням на джерела також повідомило, що іранці помилково збили літак за допомогою двох ракет, випущених з іранської системи протиповітряної оборони SA-15.

Також The New York Times опублікувало відео, на якому, ймовірно, зафіксовано, як ракета потрапляє в український літак.


Літак Boeing 737 від «Міжнародних авіаліній України« (МАУ) розбився незадовго після вильоту з аеропорту Імама Хомейні в Ірані. Аварія сталась зранку, 8 січня. Він летів за рейсом Тегеран – Київ. За попередніми даними, на борту було 176 людей і всі вони загинули. Українців у літаку було 11 осіб, з них 9 – члени екіпажу.

За початковими даними іранської сторони, літак українських авіаліній розбився в Ірані через аварію двигуна, що сталась з технічних причин. Іран самостійно вивчатиме чорні скриньки літака, але українські експерти зможуть слідкувати за цим процесом.

9 січня 2020 року в Україні оголосили днем жалоби через аварію українського літака.

Список загиблих членів екіпажу літака та загиблих пасажирів внаслідок авіакатастрофи.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі