Памятник Щорсу в Києві планують перенести або в Музей монументальної пропаганди тоталітарного режиму у Каховці на Херсонщині, або на ВДНГ у Києві.

Про це сказав глава Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович в інтервю «Інтерфакс-Україна».

«Варіантів по Щорсу декілька. Або переїзд в Каховку, оскільки концепція місцевого музею передбачатиме це, або переїзд на ВДНГ. Якщо Каховка не зрозуміє всіх переваг, які їй дасть великий музей, який обєднає видатні твори мистецтва тоталітарного часу, то перенесемо на ВДНГ», – каже Дробович.

Водночас є третій варіант – зміна контексту памятника. «Однак поки художня спільнота і куратори не виявляють великого ентузіазму щодо пропозицій щодо перевизначення», – додав він.


Пам’ятник Щорсу встановлений на перетині бульвару Шевченка та вулиці Петлюри. У березні 2017 року Київрада ухвалила рішення про звернення до Міністерства культури з пропозицією про перенесення пам’ятника Щорсу. На думку представників місцевої влади, «пам’ятник доцільно розмістити в музеї монументальної пропаганди СРСР», який створюється на ВДНГ.

Монумент завісили жовто-блакитним банером у 2016 році після погроз праворадикальних організацій зруйнувати його. У березні 2017 невідомі відпиляли і викрали копито коня на пам’ятнику Щорсу. Художники добровільно відновили пам’ятник.

Міський голова Києва Віталій Кличко у 2018 році висловився проти перенесення пам’ятника Щорсу.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ФОТО: Світлана Мухаровська