Мер Києва Віталій Кличко висловився проти перенесення пам’ятника Миколі Щорсу, встановленого на перетині бульвару Шевченка та вулиці Петлюри, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Що стосується мене, цей пам'ятник мені дуже подобається... Я особисто проти його перенесення... Сьогодні історію інтерпретують, переписують, але цей пам’ятник є одним із найкрасивіших в Європі.

Віталій Кличко, мер столиці

За словами Кличка, такі пам’ятники повинні нагадувати містянам про те, що було, аби не повторювати помилок історії.

Також міський голова прокоментував заяви Міністерства культури, що нібито влада Києва не передає відомству документи, що дозволяють демонтувати пам’ятник, назвавши це маніпуляцією. «Це пам’ятник національного значення, тож ми не можемо ніяких дій здійснювати без узгодження і дозволу Міністерства культури», – сказав Кличко.

Раніше міністр культури України Євген Нищук повідомив виданню, що КМДА має надати документ, куди цей пам’ятник мають перенести, і підрядника, який це здійснюватиме. «Ми чекаємо цей документ уже рік», – сказав міністр.

 У березні 2017 року Київрада ухвалила рішення про звернення до Міністерства культури з пропозицією про перенесення пам’ятника Щорсу. На думку представників місцевої влади, «пам’ятник доцільно розмістити в музеї монументальної пропаганди СРСР, який створюється на ВДНГ».

Того ж місяця вандали відпиляли ногу скульптури коня, яку потім група невідомих художників відновила. Зараз пам’ятник огороджений, щоб уникнути самовільного демонтажу активістами.

обкладинка: Константинъ / Wikimedia Commons