Пам'ятник Миколі Щорсу в Києві можуть перемістити. Проект рішення погодила комісія Київської міської ради з питань культури, туризму та інформаційної політики. Далі проект розглянуть на пленарному засіданні Київради, повідомляє прес-служба.

За словами заступника міського голови Володимира Прокопіва, який подав цей проект, пам'ятник доцільно буде розмістити в музеї монументальної пропаганди СРСР, який створюється на ВДНГ.

«З одного боку, є закон про декомунізацію, під який підпадає пам'ятник Щорсу, з другого — ми, як відповідальні особи, повинні зберегти унікальну пам'ятку монументального мистецтва», — зазначив Прокопів.

«Пам'ятник Миколі Щорсу в Києві часто стає об'єктом вандалізму з боку радикально налаштованих активістів, які намагалися демонтувати постамент самостійно, вважаючи, що влада в цьому напрямку робить недостатньо. Але ми повинні все зробити виключно в правовому полі, тому звертаємося за дозволом в Мінкультури», — додав він.

Постамент вважається пам'ятником монументального мистецтва та входить до переліку об'єктів культурної спадщини національного значення. Переміщувати пам'ятник не можна без узгодження з вищими органами влади. Тож рішення мають подати на розгляд Кабінету міністрів.

Раніше в мерії заявляли, що пам'ятник Щорсу огороджений, щоб його не зламали під час чергової акції протесту, а риштування зведене для підготовки демонтажу силами КМДА.

У травні 2016 року в Києві біля станції метро «Либідська» зруйнували пам'ятник чекістам.