У Києві відновили пам’ятник Миколі Щорсу на бульварі Тараса Шевченка, який пошкодили у березні 2017 року.

«Цей монумент не входить в список об‘єктів, які підлягають декомунізації, оскільки є об’єктом культурного надбання і одним із небагатьох кінних монументів України», — повідомляє група художників, яка відновила ушкоджений елемент пам’ятника.

Кадр з відео, знятого уночі з 26 на 27 вересня / Невідомі київські художники

Художники, відповідальні за оновлення скульптури на бульварі Шевченка, кажуть, що для безпечного монтажу здійснили підготовчі роботи, щоб не нашкодити основній скульптурі. Підготовка тривала два тижні.

Відновлення не є повноцінною реставрацією, а скоріше громадською акцією «Крок». Наша акція направлена проти вандалізму. Вона є абсолютно некомерційною, аполітичною і створена на чистому ентузіазмі небайдужих громадян. Ми проти бездумного знищення всього, що пов'язано з минулим, і підтримуємо зважену та цивілізовану декомунізацію.

Ми не можемо мовчки дивитись на те, як руйнується на очах улюблене місто. Пам'ятники, історичні будівлі, парки стали жертвою недобрих рук. Даною акцією ми намагаємося привернути увагу до недопускання недбалого ставлення до творів мистецтва як з боку суспільства, так і з боку політики, не прив'язуючись до історичних персоналій та подій.

Невідомі художники Києва

Ногу коня зліпили з гіпсу. Акція відбулась в ніч з 26 на 27 вересня.

«Нога коня, відновлена нашою групою, — це метафора, яка уособлює успішні кроки нашої держави в сторону процвітання. Держави, яка пам‘ятає минуле, робить правильні висновки і вірить в майбутнє. Вона виконана у білому кольорі, який символізує мир, згуртованість та віру. На підкову нанесений державний герб України», — кажуть вони.

Кінь Щорса знову з ногою. Акція «КРОК» у Києві / Невідомі художники Києва

Художники також наголошують, що готові здійснити повну реставрацію, якщо такий крок підтримає громада і міська адміністрація.

21 березня у Києві невідомі відпиляли і викрали ногу коня пам’ятника Щорса.