The Village Україна з’ясовує, чому в метро показують час після відправлення останнього потяга, чи можливо це змінити і що робити пасажирам.


Наталка Макогон

радниця начальника КП «Київський метрополітен»

Чому таймер не показує часу прибуття потяга?

 Параметри годинника

Один годинник показує централізований час для всіх пасажирів. Другий – інтервальний час для машиністів. Він важливий для дотримання графіка руху. У кожного машиніста є свій графік, який вони коригують. Машиністи під’їжджають до платформи і бачать, як давно вирушив останній потяг. Вони можуть регулювати свій рух: їхати швидше, якщо відстають, чи зачекати, якщо попередній від’їхав зовсім недавно.

 Інтервали

Час до прибуття потяга важливий для метрополітенів з більшими часовими проміжками між поїздами або різним графіком закриття пересадок. У київській підземці інтервали у години пік одні з найменших у світі – 90 секунд. Пасажири можуть дізнатися про графік перших, останніх потягів та приблизні інтервали руху протягом дня з розкладу на сайті метрополітену.

 Розклад руху поїздів

Чи можливо змінити налаштування таймера?

Теоретично можна змонтувати ще одну систему, однак це потребує значних коштів. Така система не дасть інформації, якщо виникне надзвичайна ситуація (анонімний дзвінок про мінування, людина на колії тощо), оскільки в кожному випадку передбачити час на вирішення проблеми неможливо.


У листопаді 2017 року на сайті Київської міської ради створили електронну петицію «У Київському метрополітені відображати на табло час, який залишився до прибуття наступного потягу, а не час, який пройшов після відправлення останнього потягу».

Фото: Анна Бобирєва