Європейський парламент схвалив запровадження безвізового режиму Європейського Союзу з Україною. Це один із останніх кроків на шляху до отримання Україною безвізу. The Village Україна розповідає, що означає безвіз.

Куди дозволять їхати без віз?

Безвізовий режим означає можливість в’їзду на територію країн без попереднього отримання дозволу. Ці країни:

– всі члени ЄС (за винятком Великої Британії та Ірландії);

– члени ЄС, які не входять до Шенгенської угоди, – Болгарія, Хорватія, Кіпр та Румунія;

– країни поза ЄC – Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія і Швейцарія, а також карликові Андорра, Монако, Сан-Марино і Ватикан.


Коли почне діяти безвіз?

Україна виконала понад сотню різних вимог для отримання безвізового режиму. 6 квітня 2017 року рішення про введення безвізу з Україною схвалила більшість членів Європейського парламенту. Наступний крок – підтвердження Радою Європейського Союзу. Очікується, що це голосування відбудеться 26 квітня. Якщо рішення Ради ЄС буде позитивним, його оприлюднять в офіційному журналі ЄС. Набути чинності режим може за 20 днів по публікації. Якщо наступні кроки пройдуть без збоїв, безвізовий режим для України може почати працювати влітку.


Як працює безвіз?

Безвізовий режим має кілька правил. По-перше, він вимагає наявність біометричного закордонного паспорта. За відсутності документа з біометричними даними вам необхідно буде оформити візу.

По-друге, безвіз передбачає обмежений термін перебування в Шенгенській зоні. За півроку у визначених країнах дозволяється перебувати не довше 90 днів.


Що робити з чинними візами?

Чинні візи залишаються дійсними. Якщо ваша віза розрахована до кінця року, діятиме вона і після запровадження безвізового режиму. Жодних привілеїв у порівнянні із власниками біометричних паспортів, ви не матимете.


Чи стає Україна членом Шенгенського договору?

Ні. Громадяни повноправних членів Шенгенської зони не повинні пред’являти документи під час перетину кордонів. Українці ж будуть змушені показувати біометричний паспорт. Окрім того в’їзд кожної окремої особи регулюють при перетині кордону. Прикордонники можуть відмовити вам у в’їзді. Наприклад, якщо метою в’їзду до Шенгену буде здобуття повноцінної роботи.


Робочі та навчальні візи не скасовують?

Для тривалого проживання в ЄС, як і раніше, доведеться оформлювати національні візи. Працювати на території Шенгену без відповідного дозволу – порушення закону.


Чи можуть у громадянина України вимагати інші документи?

Єдиний обов’язковий документ для в’їзду до Шенгенської зони – біометричний паспорт. Залежно від мети візиту, прикордонний кодекс ЄС визначає ще кілька обов’язкових документів.

Візити з метою бізнесу повинні бути підтверджені запрошенням чи документом, що підтверджує ділову зустріч.

Туристичні візити вимагають підтвердження бронювання житла (або запрошення), маршруту поїздки та зворотного квитка. Бажаною є і дійсна медична страховка.

За законами ЄС, прикордонники не можуть вимагати документів, які мандрівники зазвичай не беруть в дорогу. Тобто довідку про фінансовий стан (виписку з рахунку) не вимагатимуть.