Редакція говорить з приватною юристкою та експерткою судової групи Реанімаційний пакет реформ Вікторією Ободовською і з’ясовує, як втрачають українське громадянство та як з цим жити.

Людина, яка не має громадянства жодної держави, є апатридом. За законом, в Україні ці люди мають такі самі права і свободи, як і громадяни.

Як можна втратити громадянство України?

 Стати громадянином іншої держави у повнолітньому віці;

 Отримати громадянство іншої країни після одруження з іноземцем чи іноземкою;

 Якщо діти від народження набувають громадянства України та іншої країни;

 Якщо дитина набуває громадянства держави своїх всиновителів-іноземців;

 Якщо людина стала громадянином України шляхом обману, свідомого подання неправдивих відомостей або фальшивих документів.

Подання про втрату громадянства залежно від місця проживання людини готують Державна міграційна служба, Міністерство закордонних справ України, дипломатичні представництва та консульські установи України.

Рішення про втрату громадянства приймає президент України на підставі висновків Комісії з питань громадянства. Склад комісії визначається указом президента.

Із 5 червня 2015 року до складу Комісії з питань громадянства входять 14 людей: три представники Адміністрації президента, ректор інституту, директор і завідувач відділу дослідницьких інститутів, три заступники міністрів, два заступники голів силових відомств, заступник голови міграційної служби, народний депутат і народний артист.

Чи можна поновитися у громадянстві України?

Можна. Для цього потрібно подати заяву про поновлення у громадянстві. Не поновлюються у громадянстві люди, які втратили його внаслідок подання неправдивої інформації чи фальшивих документів.

Які документи має людина без громадянства?

 Посвідку на постійне або тимчасове проживання.

 Посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон.

Чи можуть людину без громадянства видворити з країни?

Так, якщо вона не дотримується правил перебування в Україні, вчинила адміністративне чи кримінальне правопорушення та ухиляється від виконання судового рішення, або є небезпечною для громадян чи загрожує інтересам держави. Зробити це можна лише за рішенням суду.


Чи платить така людина податки?

Платить. Людина без громадянства має зареєструвати своє місце проживання і отримати посвідку на тимчасове або постійне проживання. Потім вона отримує реєстраційний номер облікової картки платника податків – фізичної особи.

Особа без громадянства може отримати статус податкового резидента і платити податки на рівні з громадянами України.


Чи може апатрид влаштуватися на роботу?

Так, якщо має дозвіл на працевлаштування. Він надається строком на один рік, а потім подовжується. Ті, хто мають посвідку на постійне проживання, влаштовуються на роботу так само, як громадяни України.


Чи може людина без громадянства вести бізнес?

Так.


Чи отримує пенсію?

Пенсію отримують лише особи без громадянства, які постійно проживають в Україні.


Чи може людина без громадянства здобувати освіту?

Так. Якщо вона постійно живе в Україні, то може отримувати освіту на рівні з громадянами.


Має вона право на безкоштовну медичну допомогу?

Людина без громадянства, яка постійно живе в Україні, отримує медичну допомогу за бюджетні кошти. Тим, хто тимчасово перебуває в країні, потрібно платити за медичні послуги.

На що не має права апатрид?

 бути членом політичних партій;

 обирати та бути обраними до органів державної влади;

 бути державним службовцем;

 брати участь у референдумах;

 перебувати на військовій службі;

 купувати землі, окрім земель несільськогосподарського призначення.