Редакція The Village Україна, з’ясовує, хто і навіщо малює у ямах на київських дорогах портрет Кличка з хештегом #Vitalikneprogav.

Учасники кампанії координуються у Facebook, промарковані фото ям з геолокаціями збирають на сайті, трафарети з портретом міського голови і написом #Vitalikneprogav регулярно роздають на Контрактовій площі. Кілька позначених активістами ям вже залатали.


Слава Абрамов
волонтер «Народного тилу»,
помічник підприємця

«Була зустріч однокласників – раз на кілька років ми зустрічаємось. Звичайна зустріч: хто чим займається, хто з ким дружить, жарти... З’ясувалось, що у кожного з нас останнім часом були проблеми на дорогах – хто колесо проломив, у когось ходова розвалилась. Ями на дорогах – наша спільна проблема.

«Колегіально» ми вигадали цю акцію. З самого початку жартували: пофарбуємо ями і Кличко якось відреагує на це.

Чому ми мусимо витрачати так багато грошей? Мало того, що ми купуємо бензин і податок на дороги вже закладений в ціну пального. Плюс кожен з нас платить всі основні податки у бюджет. А ще доводиться платити зі своєї кишені і за ремонт, і за шиномонтаж. Так діло не піде!

Я частину свого життя прожив за кордоном, зокрема, в Ізраїлі. Я бачив, які дороги бувають, які технології використовують. Це небо і земля, порівняно з тим, що відбувається у нас.

Під цю справу ми разом скинулись грошима. Поки вийшло «по одному колесу» – це десь по 5000 гривень кожен з нас вклав. Майже всі, до кого ми звертаємось, допомагають нам безкоштовно. Платили поки лише за трафарети і за фарбу.

В перший день, коли ми розповіли своїм друзям на Facebook про ідею, з’їхалися людей 50. Ми всім роздали трафарети з фарбою. У робочий день прийшли 15 вже знайомих нам людей, 10 я не знав.

Відео Романа Вінтоніва

Не раз до нас приїздили правоохоронці. Запитували, що це таке. Ми їм пояснювали – поліцейські казали, що ми молодці і їхали собі. Жодного разу не було критики. Зазвичай люди кажуть, що їх теж задовбали ці ями.

Ми серйозно поставились до питання безпеки. Усім ми роздаємо жилети зі світловідбивачами, у яких можна працювати на дорозі. Школярам чи студентам трафарети не даємо. Фарбу роздаємо лише дорослим, які їздять на авто».