У Польщі після смерті вагітної жінки, якій нібито відмовили в аборті, на вулиці близько 70 міст вийшли протестувальники з вимогами проти суворих обмежень абортів, пише Deutsche Welle.

Люди вшанували пам’ять 30-річної Ізабели, яка померла в лікарні, бо попри загрозу її життю лікарі чекали, поки помре плід, і нібито не хотіли робити аборт.

Наймасовіша акція відбулась у Варшаві, де десятки тисяч людей із фотографіями померлої скандували «Жодної більше!» та вимагали від влади пом'якшити законодавство, що стосується абортів.

За словами адвокатки родини померлої Йоланти Будзовської, саме суворі обмеження щодо абортів у Польщі стали причиною смерті Ізабели.

Після смерті Ізабели у лікарні відсторонили двох лікарів, а прокуратура міста розпочала розслідування. Польська влада відкидає усі звинувачення.


27 січня 2021 року Конституційний Суд Польщі опублікував обґрунтування свого рішення, яке майже повністю забороняє аборти в країні.

У жовтні 2020 року Конституційний Суд Польщі вирішив, що переривання вагітності через дефекти плоду є незаконне. Після цього в країні розпочалися протести. Тоді уряд вирішив відкласти це рішення.

У 1993 році в Польщі ухвалили закон про планування сім’ї, охорону плоду й умови допустимості переривання вагітності. Там прописали умови, за яких можна перервати вагітність. Це спричинило абортивний туризм, коли жінки їхали за кордон, щоб перервати вагітність.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі