З початку 2022 року в українських лікарнях почали вести облік антибіотиків, а з 1 квітня планували продавати антимікробні препарати за електронним рецептом, але відклали через повномасштабне вторгнення РФ. Та з 1 серпня все-таки вирішили запровадити електронний рецепт.

Пояснюємо, чому саме зараз у МОЗ вирішили повернутися до цього нововведення і як воно працюватиме в умовах воєнного стану.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Навіщо потрібен електронний рецепт

Ще до повномасштабного вторгнення антибіотики в Україні були рецептурним препаратом, як, власне, майже у всіх країнах світу, пояснювала заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

В ідеалі пацієнт мав отримати паперовий рецепт у лікаря, а потім іти з ним до аптеки. На практиці пацієнти призначають антибіотики самі собі, бо аптеки відпускають їх без рецепта. Це внеможливлює контроль за обігом антибіотиків, а в пацієнтів немає культури відповідального вживання препаратів, каже Карчевич.

Регулювання відпуску антибіотиків за електронним рецептом дозволить відстежувати дані про доцільність призначення й обʼєми використання антибіотиків в Україні, у такий спосіб запобігаючи антибіотикорезистентності, тобто стійкості до антибіотиків, вважають у МОЗ.

З цією ж метою 1 січня антибіотики групи спостереження й антибіотики групи резерву вже контролюють у лікарнях. «Резервні» антимікробні препарати ще називають «засобами останньої надії». Їх призначають, коли антибіотики групи спостереження вже не допомагають – тоді, коли в пацієнта розвинулася стійкість до антибіотиків.

Антибіотикорезистентність у ВООЗ називають однією з десяти найбільших загроз для людства. Там прогнозують, що до 2050 року від стійкості до антибіотиків щороку помиратиме 110 мільйонів людей. До того ж антимікробними препаратами можна вилікувати лише бактеріальні хвороби. Але за даними опитування ВООЗ, 64% людей вважають, що грип і застуду теж можна лікувати за допомогою антибіотиків.

Як це має працювати

Повноцінний запуск електронного рецепта на антибіотики має відбутися з 2023 року, але рішення про запуск будуть ухвалювати з урахуванням ситуації в Україні. До цього часу триватиме перехідний етап, протягом якого пацієнт може придбати ліки в будь-якій аптеці як за електронним, так і за паперовим рецептом.

Рецепт на антибіотики може виписати лікар будь-якої спеціалізації в лікарні будь-якої форми власності. Але щоб отримати електронний рецепт, заклад, лікар і пацієнт мають бути зареєстровані в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). Наразі там зареєстровано вже 35 мільйонів українців.

Якщо пацієнт не має декларації з лікарем, то він має зареєструватися в системі безпосередньо на прийомі. Для цього треба мати документ, що посвідчує особу (внутрішній чи закордонний паспорт, ID-картка, дітям – свідоцтво про народження), й ідентифікаційний номер, тобто ІПН (для всіх, хто досягнув 14-річного віку, виняток – пацієнт відмовився від ІПН і має відповідну позначку в паспорті).

Отож лікар вносить інформацію в ЕСОЗ, формує там електронний рецепт і видає пацієнтові на руки інформаційну пам’ятку, де вказані дієва речовина препарату, дозування антибіотика та тривалість лікування. Ця довідка скріплюється печаткою й підписом. Важливо, що лікар не вказує конкретну торгову марку препарату, пацієнт може обрати її самостійно, орієнтуючись на власний бюджет.

Якщо лікар поки не може виписати електронний рецепт на антибіотики, то він виписує паперовий, за бланком форми №1, пояснює заступниця міністра охорони здоров’я в ефірі «Українського радіо». Із паперовим й електронним рецептами можна звертатися в будь-яку аптеку – і державну, і приватну.

Електронний рецепт треба буде погасити протягом 30 днів в аптеці, яка також зареєстрована в ЕСОЗ (усі аптеки мають зареєструватися до кінця 2022 року). Погашення рецепта фармацевт здійснює на інформаційній довідці (ставить штамп «відпущено» та свій підпис).

Якщо будуть технічні перебої в системі (у МОЗ стверджують, що вона працює на рівні 99,6%) або ж буде відсутнє світло в аптеці, фармацевт може відпустити препарат і за інформаційною довідкою протягом перехідного періоду.

У разі потреби забрати препарат за рецептом й інформаційною довідкою можуть також родичі чи соціальний працівник пацієнта.

Також рецепт можна погасити частково, тобто придбати меншу кількість препарату, ніж та, яка вказана. Так можна розділити покупку на кілька разів відповідно до бюджету, повторно брати рецепт не потрібно.

Антибіотики для домашніх тварин, як і раніше, можна придбати за ветеринарним рецептом.

Чи на часі впровадження електронного рецепта

В умовах війни поранення отримують як військові, так і цивільні. Як частину лікування лікарі часто призначають антибіотики, але ліки можуть зараз не діяти, якщо в людини розвинулася стійкість, пояснює міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. За словами його заступниці з питань цифрового розвитку, на антибіотикорезистентність уже звернули увагу й іноземні медики, які лікують поранених.

Натомість міністр заспокоює, що перехід на електронні рецепти відбудеться не скрізь і не відразу. Зокрема, зроблять виключення для аптек, що розташовані в районі проведення бойових дій або які перебувають у тимчасовій окупації чи в оточенні. Перелік таких аптек затверджений відповідним наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Там можна буде й надалі відпускати антибіотики без рецепта під час дії воєнного стану.

У разі, якщо лікар виїхав і не може виписати рецепт дистанційно, під час перехідного періоду відпускати рецепти можуть ті, хто має медичну освіту. Якщо не працюють аптеки, продавати препарати можна в приміщеннях фельдшерських, фельдшерсько-акушерських пунктів чи сільських, дільничних лікарень й амбулаторій.

Крім того, купувати антибіотики без рецепта для потреб фронту й воєнного часу зможуть військові адміністрації, підрозділи ЗСУ, а також волонтерські й благодійні організації.

Для цього волонтери мають звернутися до військового госпіталю, військової частини або цивільної лікарні, яка потребує антибіотиків, щоб вони надали їм офіційний лист-запит. Там має бути вказано, у якій саме кількості і яких препаратів потребує конкретний заклад чи військова частина. Із цим листом волонтери зможуть звернутися до дистриб’юторів і закупити антибіотики оптом і без рецепта.


Якщо виникають додаткові питання щодо відпуску антибіотиків за електронним рецептом, можна звертатися до контакт-центру за номером 1677 (гілка 7).

Раніше ми розповідали, що відбувається з бактеріями, якщо ми самі собі неправильно призначаємо антибіотик; чому не можна просити лікаря призначити антибіотик, щоб швидше одужати; які можуть бути побічні ефекти і як багато антибіотиків купують українці.