Із серпня антибіотики продаватимуть за електронним рецептом, повідомляють у МОЗ.

Спочатку діятиме перехідний етап. Під час нього пацієнт зможе придбати ліки в будь-якій аптеці, показавши фармацевту інформаційну довідку як підтвердження призначення лікаря. Пацієнт буде самостійно ухвалювати рішення про вибір торгової назви препарата з потрібною дієвою речовиною, орієнтуючись на власний бюджет, пояснює заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Рецепт на антибіотики може виписати будь-який лікар незалежно від наявності декларації. Щоб отримати електронний рецепт, треба бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). 

Перехідний етап буде тривати до кінця 2022 року. До цього часу всі медичні заклади й аптеки мають зареєструватися в ЕСОЗ. Після цього планують запустити повноцінний електронний рецепт на антибіотики. Рішення про запуск будуть ухвалювати з урахуванням ситуації в Україні.

Регулювання відпуску антибіотиків дозволить відстежувати дані про призначення й обʼєми використання антибіотиків в Україні, а також протистояти антибіотикорезистентності (стійкості організму до антибіотиків), вважають у МОЗ.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


З 1 січня 2022 року в українських лікарнях почали вести облік антибіотиків, а з 1 квітня планували продавати антимікробні препарати за електронним рецептом, але відклали через повномасштабне вторгнення РФ.

Ми пояснювали, чому в Україні хочуть обмежити вживання антибіотиків, чи можна запобігти вживанню антимікробних препаратів і чому не треба просити лікаря призначити антибіотик, щоби швидше одужати.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі