Через стійкість бактерій до антибіотиків у світі померло понад 1,2 млн людей за 2019 рік. Це більше, ніж від СНІДу або малярії (860 і 640 тис. людей відповідно), ідеться в науковому дослідженні групи вчених університету Вашингтона, опублікованому в журналі Lancet. А у ВООЗ вважають, що через стійкість антибіотиків у світі до 2050 року буде помирати 10 млн людей (тобто через цю проблему помиратимуть кожні три секунди). Антибіотикорезистентність називають однією з 10 найбільших загроз для людства.

В Україні хочуть обмежити вживання антибіотиків. Зокрема, ще у 2019 році Кабмін розробив Національний план дій для боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів. З 1 січня 2022 року в українських лікарнях почали вести облік антибіотиків, а з 1 квітня антимікробні препарати будуть продавати лише за електронним рецептом.

Розповідаємо, як це має працювати, чи можна запобігти вживанню антибіотиків і чому не треба просити лікаря призначити антибіотик, щоби швидше одужати.

Які шанси на те, що ми правильно призначимо собі антибіотик, і чому бактерії радіють, якщо ми призначаємо його неправильно

Людству відомо 3,5 тис. бактерій. З ними борються понад 150 різновидів антибіотиків. Ось вони.

У кожного антибіотика є місія – убити конкретну бактерію або блокувати її здатність до розмноження та допомогти організму її вивести. Препарат має підійти до бактерії, як ключ до замка, пишуть у Національній спілці здоров’я України. Який шанс того, що, призначивши антибіотик самі собі, ми правильно підберемо цей ключ?

Навіть якщо ми «вгадаємо» з вибором антибіотика, ми можемо не вгадати з його дозуванням та кратністю прийому, тобто з тим, скільки разів на день його вживати. Або якщо відчуємо полегшення, ми можемо самостійно припинити курс. У таких випадках бактерії «радіють», бо в них збільшується шанс стати супербактеріями. Це не метафора, а науковий термін, яким називають бактерії, стійкі до більшості антибіотиків, пояснюють у Центрі громадського здоров’я. Наприклад, ось бактерії, які вже стали антибіотикорезистентними.

Як багато антибіотиків купують українці

Ще у 2016 році приблизно чверть препаратів, які українці купували в аптеках, були антибіотиками.

Наразі невідомо, скільки точно антибіотиків купують українці, кажуть у МОЗ, але додають, що загальний обсяг продажів і закупівель цих препаратів перевищив 6,4 мільйона у 2020 році, що на 40% більше, як порівняти з 2018 роком. Якщо у 2018 році антибіотиків в аптеках продавали на 3,26 мільярда гривень, то у 2020 році сума зросла до 4,36 мільярда гривень.

Найпоширеніші випадки, коли ми помилково призначаємо собі антибіотики

За даними ЦГЗ, 90% захворювань спричинені саме вірусами, а не бактеріями. Антибіотиками можна вилікувати лише бактеріальні хвороби. Але за даними опитування ВООЗ, 64% людей вважають, що грип і застуду можна вилікувати за допомогою антибіотиків.

У МОЗ також кажуть, що найчастіше ми помилково призначаємо собі антимікробні препарати не лише, коли хворіємо на грип чи застуду, але й у таких випадках:

  • Бронхіти, синусити, захворювання вух. Лікар призначає антибіотики лише в справді важких випадках, коли впевнений, що причина захворювання – бактерії.
  • Запалення очей. Якщо інфекція не бактеріальна, краплі з антибіотиками не допоможуть.
  • Порізи. Лише 3% ран інфікуються. Антибіотики можуть призначити за діабету, ранах на ногах, пошкоджень понад 5 см або забруднених порізах.
  • Для профілактики. Під час ГРВІ пити антибіотики не можна. Але бувають випадки, коли антибіотик можуть призначити як профілактичний засіб, пояснюють у ЦГЗ. Наприклад, під час хірургічного втручання або перед складним лікуванням на кшталт хіміотерапії.

У яких випадках лікарі призначають антибіотики та чи потрібні вони під час лікування COVID-19

В очевидних випадках, як-от гнійна ангіна, лікарі можуть одразу призначити антибіотик. Однак здебільшого перед тим, як це робити, вони призначають аналіз крові – щоб упевнитися в тому, що пацієнт має бактеріальне захворювання.

Також антибіотик призначають тоді, коли бактеріальна інфекція приєдналася до вірусної. Наприклад, вірусне захворювання на COVID-19 навіть за середнього ступеня тяжкості не лікують антибіотиками, але якщо аналізи виявлять наявність супутньої бактеріальної інфекції, лікар призначає антимікробні препарати за відповідним протоколом.

Чи можна просити лікаря призначити вам антибіотик, якщо дуже потрібно швидше видужати

У ВООЗ так робити не рекомендують, якщо лікар запевняє, що потреби в антибіотиках нема. Водночас, як пише «ВВС Україна», дані 2018 року свідчать про те, що понад третина пацієнтів (38%) усе-таки очікують, що їх будуть лікувати антибіотиками.

Які можуть бути побічні ефекти від антибіотиків

За словами сімейного лікаря Олега Хаджи, передозування антибіотиком може викликати токсичні ураження печінки або викликати антибіотикоасоційовану діарею. І навпаки, прийом занадто малих доз допоможе бактеріям вижити й еволюціонувати, що призводить до антибіотикорезистентності.

Серед можливих побічних реакцій у ЦГЗ також називають нудоту, блювання, здуття живота та біль у животі, втрату апетиту й алергічні реакції.

Як захистити себе від шкідливих бактерій і запобігти вживанню антибіотиків

У ВООЗ рекомендують:

1

Вакцинуватися згідно з календарем щеплень. Наприклад, такі збудники, як-от пневмокок і менінгокок викликають бактеріальні захворювання – пневмонії, отити, менінгіти.

2

Мити руки та стежити за гігієною.

3

Практикувати безпечний секс.

4

Тримати дистанцію з людьми, що хворіють.

5

Ретельно мити фрукти та овочі.

Згідно зі згаданим вище Національним планом дій для боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів, український уряд планує не лише посилити епідеміологічний нагляд і контроль за продажем антибіотиків в аптеках, але й обмежити застосування протимікробних препаратів як стимуляторів росту у тваринництві, рослинництві та птахівництві.

Окрім того, сире м’ясо, морепродукти та яйця можуть бути джерелом інфекцій, тому їх радять зберігати роздільно та піддавати ретельному термічному обробленню. Тут можна детальніше почитати про те, як готувати їжу безпечно.

Навіщо антибіотики почали контролювати в лікарнях із 1 січня 2022 року

Це допоможе зрозуміти, скільки антибіотиків (і яких саме) лікарі призначають пацієнтам у стаціонарних відділеннях, а також оцінити доцільність таких призначень. Як наслідок, має зменшитися кількість тих, хто нераціонально вживає антибіотики та виробляє до них стійкість. Тобто в перспективі контроль за призначенням антибіотиків допоможе зберегти їхню ефективність.

Контролювати будуть антибіотики групи спостереження й антибіотики групи резерву. «Резервні» антимікробні препарати ще називають «засобами останньої надії». Їх призначають тоді, коли антибіотики групи спостереження вже не допомагають, тобто тоді, коли в пацієнта розвинулася стійкість до антибіотиків.

Антибіотики групи резерву часто є дорожчими та токсичнішими. Наразі їх почали закуповувати втричі частіше, повідомляють у МОЗ. У 2020 році продажі становили 416,45 мільйона гривень, як порівняти зі 110, 89 мільйонами у 2018 році.

Як купити антибіотики за електронним рецептом із 1 квітня 2022 року

Для цього потрібно звернутися до сімейного лікаря, який випише рецепт в електронній системі охорони здоров’я. Пацієнту дадуть 16-значний код (видрукують або надішлють повідомлення на мобільний), який він продиктує в аптеці. За цим кодом фармацевт зможе подивитися в системі охорони здоров’я, які ліки призначили пацієнту.

Заступник міністра охорони здоровʼя Олександр Комаріда в інтервʼю «Укрінформу» також сказав, що в Україні взагалі хочуть відійти від паперових рецептів і перейти суто на електронні. До кінця 2022 року планують зробити так, щоб усі рецептурні ліки відпускали лише за електронним рецептом.