«Кий» – це більярдний бар на Подолі, який запустили власники закладів «Хвильовий» і «Багряний». Офіційне відкриття закладу відбудеться в неділю, 6 серпня, але він уже працює в тестовому режимі. 

«Кий» запустили співзасновники закладів HVLV і BGRN Юрій Погребняк та Андрій Янковський, а також Андреас Бьош. Більярдна працює поблизу Контрактової площі, вона розташована над новою залою «Хвильового», яку запустили на початку 2020 року. Вхід до простору на другому поверсі – через під’їзд із вулиці Верхній Вал.

 «Кий»

Де: м.Київ, вулиця Верхній Вал, 18

Коли: 15:00–22:00 (будні), 13:00–22:00 (вихідні)

Instagram

«Більярдні – це новий неочікуваний тренд у Києві, зокрема серед молоді. Бо раніше більярдні клуби – це була якась напівбандитська історія, ніби щось із 1990-х. Нещодавно в Києві почали відкривати бари з більярдом для більш сучасної аудиторії, але зазвичай це не більярдні зали, а зал зі столом для більярду. Ми ж хотіли, щоб у нас була й велика більярдна зала, і прикольний бар», – розповідає The Village Україна співзасновник «Кия» Юрій Погребняк. 

«Для нас цей проєкт про дорослішання та трохи про ностальгію за дитинством. Багато хто намагався грати з батьками, коли сам був менший за кий. Потім ця гра якось зникла з радарів, а зараз з’явилась ніша: денні вечірки не такі популярні як нічні, та й не всім зараз до тусовок. А в бари ходити все ще хочеться, треба там щось робити. Більярд виконує цю функцію соціального клею – люди конектяться, знайомляться, взаємодіють. Це дуже соціальна гра», – коментує співзасновник Андрій Янковський.

 

 

Як і в перших двох закладах засновників, у назві заклали подвійне прочитання. «Це продовження тренду, який задали «Хвильовий» і «Багряний»: тут теж вирішили взяти відомого українського діяча [але вже не письменника, а засновника Києва], плюс є пряма асоціація з більярдом. Думаю, це поки найбільш вдалий наш неймінг», – каже Погребняк. 

Співвласники додають, що, як і у двох інших закладах команди, на перше місце ставлять відчуття спільноти: «Як і в «Хвильовому» та «Багряному», це передусім про спільноту. Ми так само ком’юніті-плейс, просто сюди запрошуємо пограти в більярд. Але з хорошими напоями, приємною музикою й цікавими людьми». Це стосується не лише аудиторії, а й формату «безпечного простору» у всіх сенсах, додають у команді: «Для нас це насамперед про відкритість і відсутність стереотипів: ми раді всім, а не лише чоловікам старшого віку, як це зазвичай буває в більярдних».

У просторі на близько 200 квадратних метрів раніше працював магазин шпалер, а тепер це велика зала з п’ятьма столами для пулу. «Пул – це про низький поріг входу і фан. Це також може бути спорт, але в порівнянні з тим же снукером вищий рівень вірогідності, що задоволення отримають люди, які вперше грають у більярд. Ми передусім про розвагу, але не виключаємо, що будемо проводити аматорські турніри», – розповідає Погребняк, доповнюючи, що столи з блакитним покриттям та елементи освітлення над ними готували під замовлення з українським виробником. 

У будні до 19:00 година оренди стола коштує 180 гривень, після 19:00 – 240 гривень; у вихідні до 18:00 – 240 гривень, після 18:00 – 300 гривень. У «Киї» поки не вводять бронювання столів, працюють у режимі вільної черги. «Ми ще думаємо про остаточний формат, але ідея в тому, щоб люди могли провести час, не лише граючи за столами, але й насолодитись смачним напоєм і приємним спілкуванням, як у будь-якому іншому барі», – пояснює Погребняк. 

Також у приміщенні є контактна барна стійка, діджей-плейс та відокремлена кімната з професійним столом для настільного футболу, PlayStation 5 та диванами. «Хотіли, щоб гості мали чим зайнятися, поки чекають на свою чергу за столом: можна випити напої, пограти в PlayStation чи кікер. До слова, кікер – це для нас важливо, бо ще в «Хвильовому» в нас раніше був професійний стіл», – каже співзасновник «Кия». Окрім того, будуть пропонувати проведення заходів і тренувань для груп. 

Найкращий варіант – це куштувати коктейль чи інший напій між раундами у грі в пул, кажуть у закладі. Для цього уздовж зали передбачили високі стійки в італійському стилі, вінтажні тумбочки та стільці біля кожного зі столів, які раніше використовували в кінотеатрі. За баром у «Киї» пропонують коктейлі, зокрема з «Хвильового», а також пиво та вино. «Якщо пиво, то крафтове, переважно українське; якщо вино, то теж якісне. Також будуть безалкогольні напої, наприклад, від «2085» і Underwood Brewery», – додає співзасновник Погребняк. Серед позицій у меню – закуски в барному форматі, також планують додати роли в лаваші з куркою та рибою, як у «Хвильовому».

Коктейль Gin & Tonic – 200 грн

Коктейль Negroni – 240 грн

Коктейль Old Fashioned – 260 грн

Коктейль Boulevardier – 260 грн

Коктейль Trip Hop – 220 грн

Пиво Kyiv Lager – 120 грн

Пиво Underwood – 120 грн

Пиво «2085» – 130 грн

Пиво Brewdog Punk IPA – 170 грн

Сидр Yablo – 130 грн

«За прикладом «Хвильового» та «Багряного» «Кий» теж хочемо зробити осередком сучасного мистецтва. Зараз на стінах висять роботи художника Ярослава Жука, але з часом будем доповнювати й іншими митцями. Тим більше всі виставлені картини продаються, тому, сподіваємось, «асортимент» буде постійно оновлюватись», – додає Янковський.

 

 

Наразі «Кий» працює в тестовому режимі, з 16:00 до 22:00. Після вечірки-відкриття в неділю, 6 серпня, планують працювати з 15:00 у будні та з 13:00 – у вихідні. «Після перемоги та зняття комендантської бачимо потенціал для роботи вночі», – кажуть у команді. «Якщо це місце себе гарно покаже, можливо, будемо відкривати нові локації», – додає Погребняк. 

Автор: Ярослав Друзюк 

Фото: Серж Хуцану

Верстка: Дарина Лисак