Редакція The Village Україна розповідає про найкращі фільми першої половини 2023 року, які можна зараз переглянути в Україні.

Дисклеймер: Метою списку не є визначити суб’єктивно чи об’єктивно найкращі фільми року, а нагадати про варті уваги фільми першої половину року. Ми склали цей список за трьома критеріями: чи варто нашій аудиторії приділити їм час, чи вийшли вони в Україні в перші шість місяців 2023 року та чи можна їх зараз переглянути (у кінотеатрах чи на стримінгових сервісах).

 Раніше ми розповідали про поки найкращі серіали року, а також найкращі фільми 2022 року.

«Банші з Інішеріну»

The Banshees of Inisherin

Трейлер фільму «Банші з Інішеріну»

Що це: «Банші з Інішерину» (також в Україні локалізували як «Привиди Інішерина») – це історія про двох друзів, один із яких раптом вирішує покінчити з дружбою, а на тлі триває громадянська війна в Ірландії на початку 20 століття. (Стрічка отримала дев’ять номінацій на «Оскар» за 2022 рік, але прем’єра в Україні відбулася в березні 2023 року.)

Чому варто дивитися: Це нова стрічка Мартіна Макдони, який після «У Брюгге», «Семи психопатів» і «Три білборди за межами Еббінга, Міссурі» вважається не лише одним із найкращих сучасних драматургів, а й режисерів. У головних ролях – Колін Фаррелл і Брендан Глісон, із якими Макдона вже працював у «У Брюгге».

Де дивитися: Sweet TV, Megogo


Режисер: Мартін Макдона («Три білборди неподалік від Еббінга, Міссурі»)

У ролях: Брендан Глісон («У Брюгге»), Колін Фаррелл («Александр»), Керрі Кондон («Рим»), Баррі Кіоган («Убивство священного оленя»)

«Астероїд-Сіті»

Asteroid City

Трейлер фільму «Астероїд-Сіті»

Що це: 11-й фільм Веса Андерсона, який називають «найбільш весандерсонівським фільмом Веса Андерсона»: окрім фірмового візуального стилю, «Астероїд-Сіті» знову присвячений юним талантам, які шукають себе та змушують дорослих почувати себе ніяково. Водночас режисер «Сімейства Тененбаум» та «Академії Рашмор» заходить на територію Спілберга, переносячи дію в пустелю, де випробовують ядерну зброю та яку відвідують іншопланетяни.

Чому варто дивитися: До вже традиційної бродячої трупи Веса Андерсона з Тільди Свінтон, Джейсона Шварцмана, Едварда Нортона й Віллема Дафо цього разу приєднуються Том Генкс, Стів Карелл, Скарлетт Йоганссон і Марґо Роббі.

Де дивитися: у кінотеатрах з 22 червня


Режисер: Вес Андерсон («Готель «Ґранд Будапешт»)

У ролях: Джейсон Шварцман («Академія Рашмор»), Том Генкс («Форрест Ґамп»), Скарлетт Йоганссон («Труднощі перекладу»), Тільда Свінтон («Майкл Клейтон»)

«Памфір»

Pamfir

Трейлер фільму «Памфір»

Що це: Памфір – кличка головного героя, який повертається із заробітків до рідного селища на Буковині й намагається налагодити стосунки з родиною. У процесі, щоправда, втягується в кримінальну історію, а згодом – і містику під час карнавалу Маланки.

Чому варто дивитися: «Памфір», без перебільшення, один із найкращих українських фільмів часів незалежності, а режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук – новий художник у масштабах сучасного європейського кіновиробництва.

  Детальніше про «Памфір» ми розпитували режисера у великому інтерв’ю. Також ми говорили з групою про процес знімань.

Де дивитися: Netflix, SweetTV, Megogo


Режисер: Дмитро Сухолиткий-Собчук

У ролях: Олександр Яцентюк, Соломія Кирилова, Станіслав Потяк

«Вартові галактики 3»

Guardians of the Galaxy Vol. 3

Трейлер фільму «Вартові галактики 3»

Що це: Фінал трилогії й фінал команди космічних супергероїв на чолі із Зоряним лицарем, Ґрутом і Єнотом Ракетою (принаймні в цій ітерації й від режисера Джеймса Ґанна).

Чому варто дивитися: Marvel Studios побудували найбільшу історію успіху в Голлівуді 21 століття та найбільший кінематографічний усесвіт завдяки ставці на загальну історію та персонажів. «Вартові галактики» – чи не найбільший виняток, у якому рішення дозволили ухвалювати не команді продюсерів, а одному режисеру. І Джеймс Ґанн розіграв свої карти так, що тепер будує власний кінематографічний всесвіт, тепер уже для DC.

Де дивитися: Sweet TV, Megogo, Київстар ТБ


Режисер: Джеймс Ґанн («Загін самогубців: Місія навиліт»)

У ролях: Кріс Пратт («Світ Юрського періоду»), Зої Салданья («Аватар»), Дейв Баутіста («Скляна цибуля»), Вілл Поултер («Ми – Міллери»)

«Люксембург, Люксембург»

Luxembourg, Luxembourg

Промо-ролик фільму «Люксембург, Люксембург»

Що це: Вася й Коля – близнюки, які живуть без батька, але раптом дізнаються, що тато живий і перебуває в лікарні в Люксембурзі. Один брат хоче кидати все та їхати рятувати батька, інший не бачить у цьому сенсу.

Чому варто дивитися: «Люксембург, Люксембург» – це другий фільм Антоніо Лукіча після «Мої думки тихі», у якому головні ролі виконують співзасновники музичного гурту «Курган & Agregat» Аміл і Раміл Насірови.

  Детальніше про новий фільм Антоніо Лукіча ми розповідали в репортажі зі знімань та інтерв’ю з режисером і виконавцями головних ролей.

Де дивитися: Netflix, Takflix, Megogo, Sweet TV


Режисер: Антоніо Лукіч («Мої думки тихі»)

У ролях: Раміл Насіров, Аміл Насіров

«Мистецтво обману»

Sharper

Трейлер фільму «Мистецтво обману»

Що це: Небезпечна гра, у якій кожен видає себе за іншого, з декораціями Манхеттену на тлі. «Мистецтво обману» – це неонуар із Джуліанною Мур і Себастьяном Стеном у головних ролях.

Чому варто дивитися: Як режисер відповідає Бенжамін Карон, який має досвід у серіалах «Шерлок», «Корона» й «Андор».

Де дивитися:  Apple TV+


Режисер: Бенжамін Карон («Шерлок»)

У ролях: Джуліанна Мур («Великий Лебовскі»), Себастьян Стен («Капітан Америка: Зимовий солдат»), Джон Літгоу («Корона»)

«Німона»

Nimona

Трейлер фільму «Німона»

Що це: Німона – дівчина-монстр, на яку полює лицар. Але коли її заклятого ворога кидають у в’язницю, урятувати його може тільки Німона.

Чому варто дивитися: За екранізацію однойменного коміксу відповідають люди, які працювали над «Льодовиковим періодом» і «Дев’яткою» Тіма Бертона.

Де дивитися: Netflix


Прем’єра в Україні: 30 червня

Режисери: Нік Бруно, Трой Квейн

Обкладинка: B&H Film Distribution