Редакція The Village Україна розповідає про найкращі серіали першої половини 2023 року.

Дисклеймер: Метою списку не є визначити суб’єктивно чи об’єктивно найкращі серіали, а нагадати про варті уваги серіали першої половину року. Ми склали список у довільній послідовності у двох категоріях: серіали, які можна легально переглянути в Україні, і серіали стримінгових сервісів і каналів, які поки не доступні в Україні.

 Раніше ми розповідали про серіали липня, а також поки найкращі фільми року і найкращі серіали 2022 року.

  • Серіали, доступні в Україні

«Рій»

Swarm

Трейлер серіалу «Рій»

Що це: Дре – молода дівчина-афроамериканка, яка перетворює захоплення попзіркою на нездорову фіксацію й починає вбивати всіх, хто критикує її улюбленицю. «Рій» – це новий серіал автора This Is America й «Атланти» Дональда Ґловера, у якому він препарує Бейонсе і її вплив на фанатів на межі з культовим захопленням.

Чому варто дивитися: Коротка версія: хоча б заради епізоду з акторським дебютом Біллі Айліш. Довга версія: це один із найбільш багатих візуально серіалів року, у якого є багато що сказати про наше захоплення зірками.

Де дивитися: Amazon Prime


Хто робить: Дональд Ґловер («Атланта»), Джанін Нейберс («Вартові»)

У ролях: Домінік Фішбек («Двійка»), Хлої Бейлі, Демсон Ідріс

«Сварка»

Beef

Трейлер серіалу «Сварка»

Що це: Денні й Емі починають конфлікт із перепалки на дорозі, урешті він переростає в площину всепереборної ненависті й дискусії про вираження негативних емоцій у сучасному світі.

Чому варто дивитися: Сваряться в серіалі номінант на «Оскар» Стівен Юн і стендап-комікеса Алі Вонг, а відповідають за проєкт Лі Сон Цзінь і Джейк Шраєр, які тепер роблять для Marvel фільм Thunderbolts.

Де дивитися: Netflix


Хто робить: Лі Сон Цзінь

У ролях: Стівен Ян («Ходячі мерці»), Алі Вонг («Завжди будь моїм запасним»)

«Зв’язані до смерті»

Dead Ringers

Трейлер серіалу «Зв’язані до смерті»

Що це: Сестри Мантл працюють гінекологинями й хочуть відкрити власний пологовий, але чхати хотіли на медичну етику й суспільну думку. Ролі обох сестер виконує лауреатка «Оскара» Рейчел Вайс, таким способом забезпечують твіст в екранізації однойменного фільму Девіда Кроненберга, у якому головні ролі грав Джеремі Айронс.

Чому варто дивитися:  Рідкісний приклад вдалого переомислення фільму у форматі серіалу: «Зв’язані до смерті» від Amazon Prime висловлюють пошану оригінальному фільму Кроненберга й книжці-першоджерелу, але роблять історію своєю, придумавши винахідливий gender swap. Про народження дітей і гінекологію все-таки слід розповідати з позиції жінок.

Де дивитися: Amazon Prime


Хто робить: Еліс Бірч («Успадкування»)

У ролях: Рейчел Вайс («Фаворитка»)

«Маканай: Куховарство в будинку Майко»

The Makanai

Трейлер серіалу «Маканай: Куховарство в будинку Майко»

Що це: У японській культурі маканай – це спеціальна особа, яка відповідає за годування молодих гейш. Із детального змалювання побуту будинку Майко виходить настільки ж красива, наскільки й повільна історія про молодих жінок, консервативні традиції й, звісно, їжу.

Чому варто дивитися: Режисер «Крамничних злодюжок» («Золота пальмова гілка» Каннського кінофестивалю 2018 року) Хірокадзу Корееда відповідає за серіал як шоуранер.

Де дивитися: Netflix


Хто робить: Хірокадзу Корееда («Крамничні злодюжки»)

У ролях: Маю Мацуока, Аї Хашімото

«Дейзі Джонс і The Six»

Daisy Jones and the Six

Трейлер серіалу «Дейзі Джонс і The Six»

Що це: Біллі й Дейзі засновують рок-гурт і стають зірками, пишучи й співаючи про кохання. Та де межа між творчістю й справжніми почуттями? «Дейзі Джонс і The Six» адаптує однойменний бестселер, натхненний історією гурту Fleetwood Mac. У головних ролях – Райлі Кіо й Сем Клафлін.

Чому варто дивитися: Правильна й дорога адаптація книжки, яка розповідає історію Fleetwood Mac без зайвих нагадувань про Fleetwood Mac. Гурт на чолі з Райлі Кіо виконував усі пісні в серіалі самостійно, навіть випустивши окремий альбом, який вартий уваги як самостійний витвір.

Де дивитися: Amazon Prime


Хто робить: Скотт Нойштедтер, Майкл Х. Вебер («500 днів літа»)

У ролях: Райлі Кіо («Удача Лохана»), Тімоті Оліфант («Одного разу… в Голлівуді»), Сем Клафлін («Енола Голмс»)

«Я Діва»

I’m A Virgo

Трейлер серіалу «Я Діва»

Що це: Куті 19 років, він молодий афроамериканець, і в нього є велика проблема: він заввишки чотири метри. У родині його вирішують приховувати від зовнішнього світу, але в підліткові роки Куті хоче тусити (у назві обігрують його знак зодіаку).

Чому варто дивитися: За серіал відповідає Бутс Райлі, який зняв фільм «Вибачте, що турбую вас», тому тут багато не лише абсурдистського гумору й соціальної сатири, а й гучних метафор.

Де дивитися: Amazon Prime


Хто робить: Бутс Райлі («Вибачте, що турбую вас»)

У ролях: Джарелл Джером («Місячне сяйво»), Волтон Ґоґґінс («Лара Крофт»)

«Правдива терапія»

Shrinking

Трейлер серіалу «Правдива терапія»

Що це: Психотерапевт переживає втрату, через це він вирішує казати своїм пацієнтам тільки правду. «Правдива терапія» – це новий серіал від співтворців «Теда Лассо», у якому головну роль виконує зірка «Як я зустрів вашу маму» Джейсон Сігел, а Гаррісон Форд приєднується в рідкісній ролі в серіалі.

Чому варто дивитися:  За «Правдиву терапію» відповідає Білл Лоренс, який зробив «Клініку» й відповідав за перші сезони «Теда Лассо».

Де дивитися: Apple TV+


Хто робить: Білл Лоренс, Бретт Ґолдстейн («Тед Лассо»), Джейсон Сігел

У ролях: Джейсон Сігел («Як я зустрів вашу маму»), Гаррісон Форд («Індіана Джонс»)

«Дипломатка»

The Diplomat

Трейлер серіалу «Дипломатка»

Що це: Нова пані посол США у Великій Британії опиняється в центрі дипломатичного скандалу й водночас переживає кризу в стосунках із чоловіком. Під укіс усе йде тоді, коли чоловіка викрадають.

Чому варто дивитися: У головній ролі – Кері Рассел, яка отримала найкращу роль після «Американців». Здається, це найближче, що в Netflix тепер є, до «Карткового будинку».

Де дивитися: Netflix


Хто робить: Дебра Кан («Західне крило»)

У ролях: Кері Рассел («Американці»)

«Перехоплений рейс»

Hijack

Трейлер серіалу «Перехоплений рейс»

Що це: Терористи захоплюють літак рейсом із Дубаї в Лондон, але добре, що на борту є професійний переговорник. Особливістю «Перехопленого рейсу» є розповідь у режимі реального часу: сім годин польоту розділяють на сім епізодів близько по годині.

Чому варто дивитися: У головній ролі переговорника Ідріс Елба, а за проєкт відповідають люди, які долучилися до хіту Netflix «Люпен».

Де дивитися: Apple TV+


Хто робить: Джордж Кей («Люпен»), Джим Філд Сміт («Епізоди»)

У ролях: Ідріс Елба («Хоббс проти Шоу»)

«Консультант»

The Consultant

Трейлер серіалу «Консультант»

Що це: У великої ІТ-компанії проблеми, тому вона наймає консультанта. Ще більші проблеми починаються, коли той починає не консультувати, а перебирати на себе керівництво.

Чому варто дивитися: У головній ролі – Крістоф Вальц, якому вручили два «Оскари» за «Безславних виродків» і «Джанго вільний» Квентіна Тарантіно.

Де дивитися: Amazon Prime


Хто робить: Тоні Басгаллоп («Дім з прислугою»)

У ролях: Крістоф Вальц («Джанго вільний»)

  • Серіали, не доступні в Україні

«Успадкування»

Succession

Трейлер четвертого сезону серіалу «Успадкування»

Що це: Один із найкращих серіалів 21 століття про дисфункційну родину медіамагната Логана Роя. «Успадкування» починалося, як сценарій про Руперта Мердока, а вийшло кращим висловлюванням про медіа, політику й ультразаможних людей, ніж будь-який байопік.

Чому варто дивитися: У вересні останній сезон «Успадкування» знову збере всі «Еммі», але цього разу вже востаннє: шоуранер Джессі Армстронг вирішив зробити четвертий сезон останнім. Детальніше про серіал ми говорили з режисером Андрієм Парехом.


Канал: HBO

Хто робить: Джессі Армстронґ («Піп Шоу»)

У ролях: Браян Кокс («Хоробре серце»), Джеремі Стронґ («Гра Моллі»), Кіран Калкін («Скотт Пілігрим проти всіх»), Сара Снук

«Останні з нас»

The Last of Us

Трейлер серіалу «Останні з нас»

Що це: The Last of Us – одна з найкращих відеоігор в історії, яка використала звичний сюжет про зомбі-апокаліпсис для того, щоб розповісти історію про вибір між порятунком людства й однієї людини (а в процесі дала глядачам ще й один із найкращих епізодів року про стосунки двох самотніх чоловіків після кінця світу).

Чому варто дивитися: За адаптацію відповідає Крейг Мейзін, який уже зробив для HBO «Чорнобиль», а в головних ролях – Педро Паскаль із «Мандалорця» й Белла Ремзі з «Гри престолів».


Канал: HBO

Хто робить: Крейг Мейзін («Чорнобиль»), Ніл Дракманн

У ролях: Педро Паскаль («Мандалорець»), Белла Рамзі («Гра престолів»)

«Ведмідь»

The Bear

Трейлер другого сезону серіалу «Ведмідь»

Що це: Шеф-кухар Кармі виріс у дисфункційній родині й пережив самогубство брата, тому втік у професію. Він стажувався в Noma й працював у ресторані із зіркою Michelin у Нью-Йорку, але врешті вирішив повернутися в Чикаго, щоб працювати в сімейному закладі із сендвічами.

Чому варто дивитися: Перший сезон «Ведмедя» став несподіваним хітом, розповідаючи чутливу історію двох братів у постійно напруженій атмосфері запари на кухні. У другому сезоні ставки підвищує й команда Кармі, і шоуранери: будують історію тепер навколо відкриття нового закладу в максимально стислі терміни. Ще один претендент на поки найкращу серію року – шостий епізод із флешбеком.


Канал: FX

Хто робить: Крістофер Сторер («Рамі»), Джоанна Кейло («Кінь Боджек»)

У ролях: Джеремі Аллен Вайт («Безсоромні»), Айо Едебірі, Ебон Мосс Бакрак

«Місис Девіс»

Mrs. Davis

Трейлер серіалу «Місис Девіс»

Що це: Черниця оголошує війну всемогутньому штучному інтелекту, але для перемоги їй треба знайти Святий Грааль. Якщо цей опис здається вам дивним, просто знайте, що за проєкт відповідають Деймон Лінделоф («Загублені», «Залишені», «Вартові») і Тара Ернандес («Теорія великого вибуху»). У головній ролі – Бетті Ґілпін із «Медсестри Джекі» та «Б.Л.И.С.К.».

Чому варто дивитися: Це неможливо описати словами чи звичними сюжетами, просто повірте, що це поки найвинахідливіше (і найдотепніше) висловлювання про штучний інтелект у попкультурі.


Сервіс: Peacock

Хто робить: Деймон Лінделоф («Вартові»), Тара Ернандес («Теорія великого вибуху»)

У ролях: Бетті Ґілпін («Б.Л.И.С.К.»)

«Баррі»

Barry

Трейлер четвертого сезону серіалу «Баррі»

Що це: Білл Хейдер пішов з шоу «Суботнім вечором у прямому ефірі» і створив серіал про професійного кілера, який вирішує стати актором. За три сезони він провів абсурдну на перший погляд ідею до одного з найбільш винахідливих серіалів на американському телебаченні й логічного завершення лінії Баррі Беркмана. Четвертий й останній сезон антагоніст починає у в’язниці, а Хейдер як режисер знімає всі вісім епізодів.

Чому варто дивитися: Чи не найбільш винахідливий серіал року отримав ідеальне закінчення. Від комедії й простої метафори про актора-кілера «Баррі» переходить до лінчівських мотивів і логіки сну, але останнім сміється Хейдер, який за чотири сезони став одним із найцікавіших режисерів на американському телебаченні.


Канал: HBO

Хто робить: Білл Хейдер, Алек Берг («Кремнієва долина»)

У ролях: Білл Хейдер («Суботнім вечором у прямому ефірі»), Генрі Вінклер («Парки та зони відпочинку»), Стівен Рут, Сара Голдберг

«Покерфейс»

Poker Face

Трейлер серіалу «Покерфейс»

Що це: Чарлі Кейл – детективка, яка використовує суперздібність зчитувати кожну брехню, яку їй кажуть. Коли Чарлі змушена залишити дім, вона починає подорожувати одноповерховими Сполученими Штатами і щотижня розкриває нові справи.

Чому варто дивитися: Режисер «Ножі наголо» й восьмого епізоду «Зоряних війн» Раян Джонсон придумав новий телеформат детективних історій в дусі «Коломбо» із зіркою «Помаранчевий – хіт сезону» Наташею Ліонн.


Сервіс: Peacock

Хто робить: Раян Джонсон («Ножі наголо»)

У ролях: Наташа Ліонн («Матрьошка»), Едрієн Броуді («Піаніст»), Джозеф Гордон-Левітт («Петля часу»)

«Пол Т. Ґолдман»

Paul T. Goldman

Трейлер серіалу «Пол Т. Голдман»

Що це: Режисер сиквела «Бората» Джейсон Волінер вирішує екранізувати буцімто автобіографічну книжку дантиста Пола Т. Ґолдмана, у якій він розповідає про шпигунські пригоди та стосунки з жінками. Спойлер: це все виявляється лютою брехнею (але не зупиняє Воллінера від екранізації).

Чому варто дивитися: Можливо, найбільш божевільна історія року в документальному серіалі.


Сервіс: Peacock

Хто робить: Джейсон Волінер («Борат 2»)

«Бапкіс»

Bupkis

Трейлер серіалу «Бапкіс»

Що це: Піт Девідсон відомий в Україні насамперед завдяки світській хроніці й списком колишніх дівчат, але в автобіографічній історії в нього є можливість розповісти всю історію (навіть більше, ніж в автобіографічному фільмі «Король Стетен-Айленда»): від втрати батька, який був пожежником під час терактів 11 вересня, до статусу наймолодшого актора в касті шоу Saturday Night Live і публічних погроз суїциду.

Чому варто дивитися: Зворушлива історія про залежність і шлях до рехабу, а також про шкідливе середовище й криве дзеркало медіа. Допомагають Девідсону розповісти його історію друзі: Джон Мулейні, Machine Gun Kelly і Кінан Томпсон. Приєднується до них великий актор Джо Пеші: 80-річна зірка «Хороших хлопців» вже давно на пенсії, але за минулі кілька років зробив два винятки – для Мартіна Скорсеза в «Ірландці» і для «Бапкіс».


Сервіс: Peacock

Хто робить: Піт Девідсон, Дейв Сайрус («Король Стетен-Айленда»), Джуда Міллер («Американський тато»)

У ролях: Піт Девідсон («Король Стетен-Айленда»), Джо Пеші («Хороші хлопці»), Іді Фалко («Клан Сопрано»)

«Великі сподівання»

Great Expectations

Трейлер серіалу «Великі сподівання»

Що це: Нова адаптація класичного роману Чарльза Діккенса «Великі сподівання» – цього разу з лауреаткою «Оскара» Олівією Колман у ролі міс Хавішем.

Чому варто дивитися: Відповідає за екранізацію Стівен Найт, який зробив «Гострі картузи» й «Табу».


Канали: FX, BBC

Хто робить: Стівен Найт («Гострі картузи»)

У ролях: Олівія Колман («Фаворитка»), Фінн Вайтхед («Дюнкерк»), Метт Беррі

«Суд присяжних»

Jury Duty

Трейлер серіалу «Суд присяжних»

Що це: Рональда викликають на суд присяжних, але він не знає, що суд не справжній, а решта 11 присяжних і суддя – актори, які грають за сценарієм.

Чому варто дивитися: Несподіваний хіт сервісу Amazon Freevee дуже близько підходить до того, щоб образити головного героя, але насправді виявляється найкращим компліментом Рональду (і повільному, безжальному й ефективному механізму американського правосуддя).


Сервіс: Amazon Freevee

Хто робить: Джин Ступніцкі («Офіс»)

У ролях: Джеймс Марсден («Світ Дикого Заходу»)

Обкладинка: HBO, Amazon Prime Video