У 4-й репортажний день доводиться обирати між «ВГНВЖ» і Latexfauna, O.Torvald і «Ляпис-98» та хедлайнером і футболом. Водночас Alyona Alyona розкачує північну сцену, Go_A – західну, а The Hardkiss закривають головну.

The Village Україна нарешті дослухалася до побажань і закриває експеримент із цитатами з редакційного чатика, замість нормального репортажу.

Раніше ми розповідали про дні Atlas Weekend Friends Edition із Веркою Сердючкою і Wellboy; «Океаном Ельзи» і DakhaBrakha; дискотека 2000-х під Fatboy Slim та «Бумбокс».

Дійові особи:

Андрій Баштовий, Стрілець, каже, що це його найкращі фото за фестиваль

Настя Шумилова, SMM-менеджерка, порівнює Женю Галича з «Блєдним»

Ярослав Друзюк, заступник головного редактора, вибрав «ВГНВЖ», а не Latexfauna

Ліза Лашкул, редакторка стрічки новин, ридає під «Один в каное»

Настя Кузьменко, стажерка, вривається під Alyona Alyona

Максим Когутяк, стажер, прийшов на Міхалка

Ярослав: Ну це жорстоко – ставити в один час «Вагоновожатые» та Latexfauna. Добре, що хоча б на сусідніх сценах. Поки йду Липовою алеєю, вирішую, що піду до того, хто почне першим.

Андрій: Я теж, як віслюк між двома купами сіна.

Ярослав: Найбільше людей поки на East, де закінчує виступ гурт «Станция Мир». Викликають на біс, соліст каже, що в них залишається три хвилини, тому зіграють щось коротке. Співають пісню з рефреном: «Ты говоришь мне опять, что не будешь ночевать».

Ярослав: «ВГНВЖ» почали секунд на 15–20 раніше, тому вибір зроблено. «Добрий вечір, Київ! Добрий вечір, AW! Ми ті вагоновожаті, на яких ви заслуговуєте!», – вітається лідер гурту Антон Слєпаков після першого треку, «Не притулятися» з цьогорічного альбому. «Це наш найбільш спекотний виступ», – одразу збиває піт із чола.

Ліза: Тим часом Latexfauna починають виступ із пісні «Серфер». Біля сцени палить сонце, але люди підходять.

Настя Кузьменко: Соліст Дмитро Зезюлін на кежуалі: джинсова куртка й біла футболка. «Прівєт, рєбята, пасіба, що прийшли. Самі красиві, самі стильні», – каже співак.

Ліза: Не можу дивитися без усмішки, як Діма Зезюлін підтанцьовує під свої ж пісні.

Андрій: Якщо вірити словам пісень, хлопців цікавить тільки космос та еротичні сни. Далі «Дельфіни» з неймдропінгом Closer. Мій улюблений суржик – із Черкащини.

Настя Кузьменко: У Latexfauna були якісь проблеми зі звуком. «Може, це якась ворожка таке робить?» Але це не завадило хлопцям продовжити виступ.

Ліза: «Щас ми вам устроїм хеві-метал», – Latexfauna починають співати пісню «Кунг-фу». Оголошують концерт 31 серпня.

Андрій: Сьогодні поки мало людей, у порівнянні з попередніми трьома днями. Але якось душевно.

Ярослав: «Нас мало, але ми в бейсболках», – сміється Слєпаков. Та на західну сцену продовжують підтягуватися люди. «Прекрасно, друзі, нас усе більше. У Latexfauna майже нема шансів», – жартує Слєпаков перед «Вогнепальним».

Андрій: Слєпаков зістрибує із двометрової сцени та біжить між частинами фанзони роздавати пятюні. Намагаюся відскочити з його дороги. Це не дуже просто. Він, як криголам на стимуляторах.

Ярослав: Встигає пробігтися якраз, аби повернутися до приспіву: «Вогнепальне! І вісім ножових!» Валять по черзі трекліст нового й першого українськомовного альбому (також із назвою) «Вогнепальне». Якщо пропустили червневу презентацію платівки – якраз можливість надолужити. Перший великий врив – на треку «ZNO».

Настя Кузьменко: Перейшла до «ВГНВЖ». Біля мене сидів хлопець і такий: «Я встаю, не можу просто сидіти». Якщо ви подумали, що він пішов до іншої сцени, то ні. Встав і почав танцювати. Тут реально танцюють усі.

Ярослав: Це один із перших виступів «ВГНВЖ» із повністю українськомовним матеріалом. Коли запитував Слєпакова про різницю у виступах наживо українською і російською, він відповів дуже по-слєпаковськи: «Я не можу сказати, бо я цього не запам’ятовую. На сцені я входжу в якийсь транс». Зараз щось подібне.

Настя Кузьменко: На «ВГНВЖ» хлопець так сильно танцював, що в нього випав телефон – і він навіть цього не помітив. Я ще не встигла до нього підійти, як дві жінки вже стояли біля хлопця й казали про його телефон. Добрі люди є!

Ярослав: Коротше, я так і залишився на «ВГНВЖ». Уже перейшли до старішого матеріалу: «Веаюфром», «Человек Аэмфобия», «Шлемофон». «Зараз буде, як на Atlas Weekend із безкоштовними днями: це пісня для вас безкоштовно», – каже Слєпаков про трек «Диспетчера».

Андрій: У заявлений момент старту виступу гурту Kalush «Килим» (або хтось, хто підступно ховається за його маскою) підключає контролер.

За словами оргів фестивалю, менеджмент гурту поставив умову узгоджувати фото з концерту до публікації. Я не в захваті від цієї ідеї, тому познімаю фанів. Або проілюструємо фото охоронців з концерту – вони теж відпахали цей фестиваль.

Настя Кузьменко: На North такий розрив. Не можу втриматися, сама танцюю під «Тіпок».

Андрій: На «Не маринуй» ще один «Килим» виносить реальний килим. Тепер їх двоє, живіть тепер із цим.

Вокаліст Олег Псюк просить маякнути друзям на інших сценах, аби підтягнути їх сюди. Але фанів на цей час з усіх сцен тут найбільше. На сцені п’ять людей: до трьох базових додався бек-емсі та другий «Килим».

Настя Кузьменко: Перед піснею «Не забуду» він каже, що присвячує її «всім жінкам, які варті того, щоб їм присвячували пісні». Замудрив так замудрив. Цей трек, до речі, він написав своїй колишній.

Ярослав: А я думав, шо колишній – це «Ти мене не маринуй».

Kalush пропонують провести соціальний експеримент, написавши коментар під кліпом «Давай на чистоту». Кажуть, що треба підтримувати український контент в YouTube.

Трек «Пацани бурі» Kalush представляють як трек про найбільш кримінальний район Калуша, використовуючи n-word. Я все розумію, але люди, які працюють із хіп-хопом професійно, повинні найбільше розуміти негативну конотацію цього терміна. Не круто.

Настя Кузьменко: Просять усіх увімкнути ліхтарики на телефоні. Каже, що шкода виступати вдень, а не вночі, бо хотів би «під мєдлячки в темряві побачити фонарики». Люди, до речі, вже дістали телефони. «Внатурє видно, пацани».

Ярослав: Фрешмен Skofka нормально стелить. Перед виступом на фіті з Kalush на «Додому» сказав, що це його перший виступ наживо. «Це як уперше виступати за школу», – каже хлопець. Не Велбоєм єдиним!

Ліза: Ще не бачила, щоб люди так на AW танцювали, як сьогодні на Kalush.

Ярослав: Alyona Alyona виходить до Kalush, читають спільний трек «Гори». Альона може просто залишатися на сцені після цього – її сет наступний на North.

Ліза: Біля сцени «пролітає» жінка в костюмі метелика. Це прекрасно.

Ярослав: Чуваки зіграли один трек після того, як їх попросили залишити сцену. Могли б ще один, але занадто довго просили людей під сценою підписуватися на них в Instagram.

Андрій: А тим часом Karna розвалює. Я прийшов на свіженький кавер на трек гурту «Фантом-2». Далі пісня про мудаків, які вирубують карпатські ліси. А тоді з обох боків розганяють два аркани (як виявилось, щось середнє між хороводом і слемом).

Далі впізнавані «Ті, що танцюють на головах» і «Паті на Прикарпатті». Виявляється, я звідкись знаю всі тексти. Мабуть, ще з університетських часів. Далі що? «Моя мила» буде чи я пропустив цей трек?

Максим: Тим часом на головній сцені виходить «Ляпис-98». Увесь гурт одягнувся в легкий чорний одяг, усі в чорних сонцезахисних окулярах, окрім піаніста. Міхалок не став гірше з далеких часів розпаду гурту «Ляпис Трубецкой». Так само зачитує поезію перед піснями й енергійно стрибає сценою з мікрофоном. Наступна пісня – «Ау».

Настя Шумілова: Міхалок виконує пісню «Когда яблони цветут». Багато людей співають. Тепер у мене виникає бажання подзвонити батькам, бо саме ця пісня грала на всіх батьківських тусовках.

Андрій: Відчуття, ніби їдеш із друзями батьків на машині на море.

Ярослав: У Крим! «Ты был в Керчи? Не был, так молчи!»

Андрій: Або ти вже в Криму – в пляжному генделі з пельменями та картоплею фрі.

Ярослав: Праворуч від сцени, ближче до East, мама годує грудьми дитину, водночас підтанцьовує «Ляпісу». Давайте вже «Путинарода» з «Хлеб, молоко, колбаса» і «Родина, церковь, работа, семья».

Максим: На West Stage виходять Go_A, ще до початку концерту зібрали всю глядацьку зону.

Ярослав: На Main Stage Сергій Міхалок, на East готується вийти Женя Галич, водночас приходить сповіщення, що Джоковіч знову виграв Вімблдон. Круто, що в нас при цьому є ще й щось нове на зразок Go_A.

Максим: Лідерка Go_A закликає всіх обійматися, як під сценою, так і далеко від неї. «Адже всім нам потрібні обійми». Каже, що без цього немає магії.

Ярослав: Блін, Катя з Go_A крута. І ще раз хочеться послати людей (здебільшого чоловіків), які радили їй на Євробаченні «більше усміхатися». Дуже сильний stage presence, класно працює з публікою.

Настя Кузьменко: Коли почалася пісня «Соловей», люди поруч побігли ближче до сцени, щоб усе зняти. Уявляю, що буде під час «Shum». Катя каже, що взяла своїх тіпов з Євробачення. Кайф!

Максим: Грають «Shum», кожен другий піднімає телефон.

Ярослав: Ближче до алеї під «Shum» починають хоровод. У центрі – речі, які склали учасники хороводу. «Наробили шуму!»

Максим: На приспіві багато глядачів починає активно стрибати.

Ярослав: Засіяли конопелечку, тоді анонсують пісню «Весело»: «Присвячуємо її всім, хто називав нас наркоманами».

Настя Кузьменко: Катя повертається спиною, ніби заряджається енергією. Зараз починається презентація пісні: «Пропоную вам заплющити очі й відчути її, бо це дуже важлива пісня». Тільки розплющила очі. Ніби опинилася в іншому вимірі, пісня справді магічна.

Ліза: Go-A закінчують виступ: «Приходьте ще! У нас ще пєсні є».

Настя Кузьменко: Останньою заспівали першу версію «Shum». Тоді Катя підійшла до перших рядів і обіймала людей. Поруч чоловік кричав «Ви найкращі!!».

Настя Шумілова: Тим часом після «Воины света» Міхалок скандує: «Слава Україні! Живе Бєларусь!».

Андрій: Там Женя Галич каверить «Аква Віту»?

Настя Шумілова: На пісні «Копи» народ розкачався. Хочу сказати, що в O.Torvald дуже крутий барабанщик Дмитро Карасюк, який торік замінив на барабанах Hebi.

Максим: Міхалку підказують, що часу залишається на одну пісню. Каже, порадимось щодо пісні з чужого репертуару: «Щоб потужно було». Обирають «Не быць скотам».

Андрій: Це пісня «з чужого репертуару», бо на слова білоруського поета Янки Купали.

Настя Шумілова: На головній сцені закінчився виступ Міхалка, і частина людей перейшла на East Stage. Галич назвав їх «падшими ангелами».

Женя попросить підняти праву руку всіх, у кого є права рука – люди підняли. Тоді каже: «Я рад, что вы все нормальные». Упс… пролунало не дуже. Але за виразом обличчя було помітно, що він сам зрозумів, що ляпнув фігню.

На сцену кинули рожеві трусики, Женя надягнув їх на голову. East Stage ніби притягує жіночу білизну. А тоді Женя попросив сісти всіх на підлогу. Це вже вчетверте в мене. У мене не Atlas Weekend, а якісь присідання. [сміється]

Настя Кузьменко: Alyona Alyona прочитала трек «Тихо діти сплять» з останнього альбому «Galas». Каже, що на нього отримала найбільше фідбеку в соцмережах.

Ярослав: «Я так люблю рахувати, хто ким був і хто ким став», тому скажу, що за Alyona Alyona помітно, що вона сумувала за лайвами. «Перше, що хочу сказати – я так скучила! Напевно, для мене це ще більший кайф, ніж для вас», – каже Савраненко. Це взагалі, здається, головна тема цього AW – музиканти просто дуже скучили за концертами за понад рік пандемії. Я б на місці оргів узагалі подавав цей AW як «фест артистів, які дійсно хочуть вийти на сцену (а не як завжди)».

Ярослав: В Альони при цьому цікавий челендж: переважна більшість нового альбому – це фіти із закордонними виконавцями. Тому зараз на AW, як із «Димом», доводиться віддуватися самій. Польського репера Zabson на цій пісні просто вмикають плюсом.

Настя Кузьменко: Виходить у неї це дуже круто. Стою посеред натовпу, всіх качає. «У мене багато фітів на цьому альбомі, з деякими людьми ми створили такі пісні, як коли я перший раз «Голови» написала. Це саме те відчуття». На цих словах Альона запрошує людину, «на чиї концерти біжить, як за солодкою ватою». Виходить Марина Круть із бандурою. «Krutь» брала участь у відборі на Євробачення в 2020 році й була тоді на третьому місці після Khayat та Go_A.

Максим: Фінальний трек Альони – «Пушка», який розхитує всіх глядачів. Охарактеризую це словосполученням «дикий кач».

Ярослав: Ще одне модне запитання: кому краще в рожевих штанах – Сидоренку зі Stoned Jesus чи вокалістці «Один в каное»?

Ліза: «Один в каное» почали співати «У мене немає дому». Я плачу!

Максим: Переходять до «Пообіцяй мені», один із глядачів поруч голосно кричить: «Ось вона!»

Ліза: Теж запрошують на сольний концерт у Києві (10 вересня). Почали виконувати «Ікони (Шістдесятникам)», а тоді «Хуанхе» з нового альбому.

Настя Кузьменко: На головній сцені Юля Саніна із The Hardkiss танцює пристрасно й плавно – все в її стилі. «Ми тільки розігрілися. Ви мені так подобаєтеся сьогодні, аж хочеться обійняти кожного», – каже фронтвумен.

Настя Шумілова: Під пісню «Журвалі» люди танцюють повільний танець і співають.

Настя Кузьменко: Юлія Саніна анонсує пісню «Сестра» з нового альбому зі словами «Сестри, це для вас». І зовсім інший настрій – коли починають валити важкий рок, а солістка вибігає вниз до натовпу.

Настя Кузьменко: На Main Stage кажуть, що зараз вийдуть Onuka, Alyona Alyona, The Hardkiss та Артем Пивоваров для зйомки фільму.

Ліза: Так, Альона теж це раніше анонсувала.

Настя Кузьменко: У цей час у натовпі дуже голосно кричала одна дівчина, її покликали на сцену. Заявлені артисти дійсно вийшли, але просто потанцювати під пісню для фільму. Але думаю, що ті, хто не були на попередніх днях, раді такому фіналу.

Андрій: «Да, Англія забила прямо зі старту!», – кричить другові бородатий хлопець біля електронної сцени, показуючи йому екран телефона. В AW фінал одночасно з фіналом «Євро».

Ярослав: На фудкорті вже починає згортатися частина точок. Поговорив із кількома людьми зі сфери гостинності: хтось готує виїзні точки до «Куражу», хтось до «Іскри» чи Brave, але всі закладають ризики наступного карантину на початку осені.

У цікаву петлю часу з Atlas Weekend ми все-таки потрапили: будемо згадувати ці кілька тижнів, коли в Україні ніби побороли коронавірус, холодними карантинними осінніми вечорами.