Перший репортажний день починаємо, навчені гірким досвідом (сьогодні ми не в білих футболках, аби не збирати на собі мошок). Проходимо електронну сцену, де в таку спеку, передбачувано, зовсім порожньо (+29 на хвилиночку).

У першому репортажі KAZKA рекламує морозиво з головної сцени, Меладзе «гріє» нову зірку українського YouTube, Сердючка знімається в кіно, Shortparis ідуть у люди, а редакція – «на різні туси».

Текст створюємо разом – переписуючись у чаті та намагаючись одночасно опинитися у всіх точках фестивалю. У редакційний чат домовились писати по ділу, в публікації вирізаємо лише зверхні токсичні коментарі та контекстуальні жарти.

Дійові особи:

Ярослав Друзюк, заступник головного редактора, прийшов на Wellboy та Pie Spot

Наті Авдєєва, продюсерка, вдає, що не знає пісень Сердючки

Андрій Баштовий, Стрілець, паралельно встигає знімати фото

Ліза Лашкул, редакторка новин, перед фестивалем писала репортаж із БДСМ-клубу

Макс Когутяк, стажується в редакції та ходить із камерою

Андрій: Перша заява (офіційна): моя улюблена сцена на АW – фудкорт. Уже другий день поспіль застряг тут.

Ярослав (жуючи шматок піци): Точку Pie Spot дуже легко знайти на фудкорті – вона прямо в кінці, якщо заходите від Липової алеї. Ну і її просто впізнати за великою піччю з леопардовим принтом. Співзасновники Ілля Сьомін та Оля Гринчук поставили дров’яну піч на причеп і розфарбували її, обоє на місці готують у ній піцу в неаполітанському стилі.

Поряд на фудкорті біля павільйону №12 також можна взяти хот-доги Bistro Bistro, а на алеї з багатьма точками, наприклад, бургери й тако The Burger Mexico, близькосхідні страви з Alltrueeast та Азію з нової точки Kung Po на ВДНГ. Кава й холодні напої – від Come & Stay та Buck Coffee Roasters.

Андрій: Напередодні, в перший платний день фестивалю на Main Stage, о 18:00 у таку спеку зібралися людей 200. А от Kazka в той самий час із завданням упоралась – під сценою людно.

Ярослав: Солістка гурту Олександра Заріцька каже, що виступ затримується, тому наступну пісню треба пропустити. Їй підказують, що все-таки встигнуть, тому пісня лишається.

Далі вона рекламує морозиво під брендом Kazka, яке можна придбати на Atlas Weekend (звичайно, зі смаком фіалки). «Треба було прорекламувати, ну сорі», – каже Заріцька. Врешті доходить до головного хіта гурту з рефреном: «Поплакала, і знов фіалка розцвіла».

Андрій (дістався до North Stage, обійшовши всіх гостей фестивалю, які побігли на головну – намагалися встигнути на останній приспів про фіалку): Усі навколо тільки те і роблять, що складають плани на вечір. «SunSay тут, потім Tvorchi там, а потім знову на Shortparis сюди бігти» – дівчина сховалася на єдиній смужці тіні під сценою.

Ярослав: Перший трек SunSay – «Пари». Під сценою вільно, найактивніше танцює чоловік у футболці з написом «Я за любой движ. Особенно, когда Таня в отпуске».

Наше перше – зустріли дівчину в футболці з портретом Валерія Меладзе.

Андрій: Я вже бачив надувного Меладзе та подушку з написом «Лемонадзе».

Наті (лише зараз доїхала до фестивалю й опиняється в натовпі, який хоче встигнути на головну сцену): Біля входу діалог чуваків: «Якщо що, ти заходь, а я тобі браслет перекину». Паралельно дівчина свариться із хлопцем із коментарями: «Я ж говорила – треба виїхати раніше».

Ліза: Після 19:00 біля входу, де обмінюють квитки на браслети, черги. Але люди швидко рухаються. Всі обговорюють, на які виступи хочуть піти. «Після Валєри буде Сердючка. Але на неї я хочу».

Наті: У цей час на електронік-стенд п’ять людей, я не жартую.

Андрій: Під головною сценою люди вже займають місця на Меладзе, збиваючись під огорожею.

Ярослав (пробирається до West Stage, де виступають Tvorchi): Мені просто дуже подобаються слова: «Я не танцюю, бо я працюю». Приємно, коли можна себе асоціювати. Це перший трек виконавців.

Максим (несподівано вривається в чат): До Tvorchi на сцену залетіла Аліна Паш (на одну пісню). Її сольний виступ на фестивалі буде в суботу – 10 липня.

Ярослав: Мені подобається нове розташування сцен, у порівнянні з минулими роками. Зручно, що дві сцени із двох боків від Main мають назви West та East. І через нову сцену East територію Atlas ніби розширили. Але треба сказати, що попереднє розташування сцени North було зручнішим, там ніби було більше місця, де розвернутися. А ще можна було слухати виступи в черзі за сидром.

Наті: На Меладзе збирається людей, як у час пік на переході із «Хрещатика» на «Майдан». Збивають із ніг, поки я намагаюсь прорватись на Tvorchi, щоб ще встигнути на останні пісні. Артистів у цей момент дуже шкода, бо ще три хвилини – і під сценою залишиться хіба менеджмент гурту. Всі пішли на Main.

Ярослав: Регалії Меладзе на титантронах (великі екрани на сцені – ред.) перед виходом: «Заслужений артист», «Автор альбому «Сэра», «Два Олімпійських у 1997 році». І шрифтом, як у «Матриці». Щоб усі розуміли, в чиїй ми присутності взагалі.

Андрій: У Меладзе на другому треку вилетів мікрофон, але і без нього заспівали про самбу та метеликів. Проблеми з мікрофоном уже вдруге за виступ. До цього через збій ефектний вихід на сцену став трішки менш ефектним.

Ліза: У перших рядах співають так, що не чутно самого Меладзе. Здається, Меладзе може взагалі просто стояти на сцені й мовчати – тут усе співають за нього.

У першому ряду на Меладзе стоїть дівчинка, яка знімає із самого початку концерту й майже не рухається. Скільки ще вона так протримається?

Наті: На виході мене збила жінка з ніг, я мало не вибила свої брекети – вона ну дуже поспішала красиво ввійти «в мою грешную».

Бачу, як дівчинка дзвонила через відеозв’язок мамі чи бабусі.

Ярослав: Біля мене стояли, очевидно, мама й дочка. Обидві плакали. (Ярослав вчасно згадує, що відповідає за контент видання про барну культуру Bаrout. Намагається не надто токсично пожартувати). Хто більше зробив для дискредитації цілої категорії напоїв – Меладзе з текілою чи Козловський із Pina Colada?

О, ще що мені це нагадує – коли Ворожбит у «Поганих дорогах» умикала Таню Буланову й Макса Барських. Такий самий вайб. Те, що зараз відбувається на концерті Меладзе – це якраз народна любов?

Діалог поруч:

– ОК, на виступі Меладзе вже зрозуміло, що Atlas Weekend цього року – це така концертна програма з «Вечірнього Кварталу».

– Та ми вже два роки ніби живемо в програмі «Вечірнього Кварталу».

Ярослав (вириваючись із натовпу подалі від сцени): Alina Pash підтанцьовує «Небесам» Меладзе. Здається, вона була за цю пісню, коли Валерій просив вибрати між нею й «Актрисою».

Максим (лаконічно додає ще трішки Меладзе до чату): Посередині декілька людей підняли картонних Меладзе.

«Щиро дякую, спасибо огромное», – прощається Меладзе.

Ярослав: Тим часом на East Stage виходять Wildways. «Сделаем все козу для Валерия Меладзе!», – починає виступ соліст. Кози, звичайно, летять. Чуваки раніше розігрівали в Києві Bring Me The Horizon, а зараз качають Atlas Weekend. «О, добре, що сюди підійшли, тут не чути Меладзе», – каже пара перед трибуною навпроти сцени.

Андрій: На Wildways своя атмосфера. Публіка знає слова, слем – за розкладом.

Ярослав: На North Stage готують виступ Shortparis. Після виступів у Національному цирку, на Житньому ринку й «Метробуді» хлопці закривають і ВДНГ. У бінго з монументальних київських локацій залишаються хіба що готель «Салют» і крематорій.

Андрій: Комягін мовчки стоїть за спинами глядачів під будкою звукорежисера. Більшість глядачів повідають вокаліста Shortparis лише коли той a cappella починає виконувати довгий вступ до «Поломало». Артисти попросили фотографів не знімати цей виступ, тому нічим, крім відосів із телефона, ілюструвати не будемо.

На «Стыд» зі звуком починається якийсь «стыд». Вокаліст сигналізує, щоб йому в моніторах підняли барабани, але не схоже, що проблема у цьому. На наступних треках складно розбирати слова навіть біля будки звукорежисера. Через звук, виступ поки поступається концертам на Brave чи в Національному цирку (той, що на Житньому ринку робили, я пропустив).

Почали зі старих треків – далі перемикаються на новий альбом, який щойно вийшов, – «Яблонный сад». Ці треки впізнають менше.

Ліза: Після виступу Меладзе біля фудкортів утворилися величезні черги. Люди підходять і підходять до сцени із Shortparis.

Андрій: «Половину» з нового альбому Комягін грає на клавішах біля глядачів. З його сорочки тече вода, звукорежисер під час виконання намагається лагодити підслушку.

На наступному треку починається врив – вокаліст йде огорожею «в люди», тисне та цілує фанам руки. Далі вривається до будки звукорежисера та намагається просвітити прожектором собі до рота.

Наті (йде слухати Atrbat на електронну сцену): Чоловік каже дружині: «Нарешті нормальний двіж». Схоже, що вони прийшли з Меладзе.

Коли зазвучав Hypercolour, усі запищали й підняли телефони. У натовп летять блискітки, знову всі пищать і знімають сторіз.

(важливо) Дуже не хочемо ділитись цим лайфхаком, але якщо вам теж складно користуватись біотуалетами, то за фотозоною Film.UA можна скористатись чистими вбиральнями, де є навіть туалетний папір, мило та вода.

Ярослав (пропустити виступ з єдиним треком Wellboy не може ніяк): Виступ Меладзе продовжили на 20 хвилин («Аби встигли всі, хто стоять у черзі»), тому наступний виступ на Main Stage також затримується. У день фестивалю про це не комунікували на офіційних сторінках AW, але між виступами Меладзе та Вєрки Сердючки вклинили 5-хвилинний сет фрешмена Wellboy. Автор хіта «Гуси» й підлеглий Юрія Бардаша вчора відсвяткував випускний (якщо вірити його Stories) і перший мільйон переглядів кліпу, а зараз виходить на сцену AW.

@yarekd

Wellboy / Atlas Weekend 2021

♬ original sound - drooziuk

«Ну шо, залетіли гуси?», – Вельбой запитує після виступу. Після того просять частину людей співати: «Ми йдемо на різні туси», а іншу – «І відлетіли наші гуси».

Ліза: На головній сцені ведучий із зіркою на голові тягне час перед оголошенням виступу Сердючки. Людей ще більше, ніж на Меладзе.

Ярослав: Данилко вийшов під кавер на імперський марш із «Зоряних війн».

Андрій: «Пусть всё проходит мимо, кроме интима». Данилко на сцені в супроводі не лише мами, бенду та балету. З ними ще оператор із велетенським стабілізатором – фестиваль знімає художній фільм у партнерстві із Film.ua. Ми про це писали вже.

Ярослав: Я б зробив із ним велике інтерв’ю про 30 років творчої діяльності та 30 років незалежності, нерозривно з ними пов’язані. 30 років України – це 30 років Сердючки.

Ліза: За словами Данилка, людей на його виступі найбільше за всі чотири дні Atlas Weekend. У перерві між піснями він виконує щось типу коротких каверів – по кілька рядочків. Востаннє співав «Незабудку».

Андрій: «Порнофильмы» сьогодні єдині, хто заповнив простір перед рок-сценою. Я не знаю жодної пісні, а от під сценою співають.

Ярослав: Людей десь удвічі більше, ніж на Wildways.

Андрій: На Brainstorm взагалі не відчувається, що поруч виступає Сердючка. Тут панує «романтік» і музиканти спокійненько доводять людей до Maybe. На телефон не знімають лише люди, які тримають на плечах людей, які знімають.