Розрив між російським й українським сегментами вікіпедії скоротився майже вп’ятеро, із 49 до 10 мільйонів переглядів, розповів виданню Detector Media генеральний директор Асоціації підприємств інформаційних технологій України Юрій Пероганич.

Частка переглядів російськомовних статей в Україні скоротилася на 9,7% за рік (із жовтня 2021-го по жовтень 2022-го). Тепер вона становить 45%, і це найнижчий результат за жовтень від 2016 року.

Водночас частка українськомовної вікіпедії виросла до 40,5% – на 8,1%. У жовтні статті українською отримали майже 110 мільйонів переглядів, що на 19 мільйонів більше, ніж за аналогічний період минулого року. Це найвищий результат за час спостережень, відзначив Пероганич.

Зображення: Detector Media

Якщо в жовтні 2021-го російськомовну вікіпедію переглядали в 1,69 раза частіше за українську, то в жовтні 2022-го цей показник скоротився до 1,11 раза.

За прогнозами Пероганича, у листопаді українська вікіпедія може стати популярнішою за російську.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Тільки за вересень українська вікіпедія відвоювала в російської 15 мільйонів переглядів. 

У червні найпопулярнішою стала стаття про вторгнення РФ в Україну: її переглянули понад 2,5 мільйона разів. Далі в рейтингу популярних були статті про радника голови Офісу Президента Олексія Арестовича, очільника українського націоналістичного руху Степана Бандеру й збірний образ пілотів 40-ї бригади тактичної авіації «Привида Києва».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі