Держкіно призначило тимчасового виконувача обов’язків генерального директора «Довженко-Центру». 

Олену Гончарук, яка донині була в.о. гендиректора, відсторонили за «неналежне виконання обов’язків». У Держкіно заявили, що «керівництво центру неефективно ним управляло й не виконувало доручень і наказів уповноваженого органу управління». 

«На сьогодні центр фактично не працює (виробництво кількох десятків фільмокопій є меншим, ніж 0,01% від виробничих потужностей), статутну діяльність не виконує, натомість здає 90% державних приміщень в оренду, від чого й отримує дохід», – додали у Держкіно. 

Нового керівника призначили на тимчасовій основі. Генерального директора «Довженко-Центру» обиратимуть на конкурсній основі. Олена Гончарук залишається зараз на посаді керівниці його Музею кіно, зможе взяти участь у новому конкурсі на посаду генерального директора підприємства.

«Виконувач обов’язків директора «Довженко-Центру» перебуватиме на цій посаді не більше трьох із половиною місяців, поки триватиме процедура визначення переможця конкурсного відбору», – підкреслили в Держкіно.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


«Довженко-Центр» – найбільший кіноархів України. У структурі центру також діють фільмофонд, Музей кіно, видавництво, книгарня, простір «Сцена 6», кінолекторій і єдина в Україні кінокопіювальна лабораторія з цілісним плівково-цифровим циклом.

У 2022 році «Довженко-Центр» перейшов у підпорядкування Держкіно (попри те, що в центрі просили цього не робити). До цього, від моменту створення в 1994-му, центр підпорядковувався Міністерству культури.

Улітку 2022 року Держкіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому «Довженко-Центрі» вважають, що це де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву. Наказ передбачає, що всі фільми з колекції й майно треба передати державній установі «Науковий центр кінематографії України». Крім того, зі структури центру має бути виокремлено ДП «Українська анімаційна студія», якій передуть авторські права на українську анімацію.

У Держкіно заявили, центр є лише зберігачем фільмофонду, а не самим фільмофондом, а наказ не передбачає ліквідацію центру, а «лише його реорганізація». На думку, Держкіно це рішення дозволить «Довженко-Центру» «приділити більшу увагу розвитку музейної справи та кінокультури».

Мінкульт, якому раніше підпорядковувався «Довженко-Центр», заявив, що стурбований загрозою цілісності його колекції, й ініціював обговорення з Кабміном долі цієї інституції.

Проти «реорганізації» «Довженко-Центру» виступили культурні інституції та представники кіноспільноти, звернення до президента оприлюднила Асоціація європейських кіноархівів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі