57% українців змінили свої мовні звички на користь української з початком повномасштабного вторгення РФ, свідчать результати опитування, проведеного компанією Gradus Research на замовлення «Суспільного».

Так, 42% українців стали спілкуватися українською більше, ніж до 24 лютого. Водночас 14% цілком перейшли на українську.

У великих містах із населенням більше як 50 тисяч людей частіше спілкуватися українською стали 60% мешканців. У менших населених пунктах цей показник складає 54% – там жителі частіше спілкувалися українською ще до повномасштабного вторгнення.

Водночас жителі невеликих населених пунктів частіше за мешканців великих міст цілком переходять на українську. У містах з населенням менше як 50 тисяч від російської повністю відмовилися 17% жителів, водночас у більших містах цей показник становить 11%.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Більше як 40% українців перестали дивитися російські серіали та слухати російську музику. Загалом майже 60% українців не слухали російську музику протягом півроку від 24 лютого, ця цифра зросла майже вп’ятеро від початку повномасштабної війни. Водночас чверть опитаних продовжила споживати російський контент як і раніше, свідчать результати опитування соціологічної групи «Рейтинг».


Українська вікіпедія за вересень відвоювала в російської 15 мільйонів переглядів. Частка переглядів російської вікіпедії в Україні впала до 47%, а розрив між українською й російською версіями сайту скоротився до 18 мільйонів переглядів, це найменша різниця між двома ресурсами з грудня 2015 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Наталія Азаркіна | Projector Creative & Tech Online Institute