Мистецький арсенал, Український інститут й Український ПЕН опублікували звернення до президента Володимира Зеленського та Кабміну щодо «реорганізації» «Довженко-Центру».

Вони заявили, що не згодні з рішенням Держкіно, що «зруйнує цілісну інституційну модель «Довженко-Центру», яка полягає в збереженні, дослідженні, переосмисленні й промоції українського архівного й сучасного кіно в Україні та за кордоном».

На їхнє переконання, «сталість культурних інституцій, особливо в часи війни й політико-економічних криз, є важливим елементом національної безпеки», а реорганізація чи ліквідація «Довженко-Центру» є прямою репутаційною втратою й негативним сигналом для міжнародної спільноти.

«Такі дії розцінюються закордонними партнерами й донорами як корупційні ризики та неповага до співпраці й наданої раніше підтримки», –  ідеться у зверненні.

Виокремлення фільмової колекції від інших структурних одиниць «Довженко-Центру» (кіноархіву й Музею кіно) унеможливить багато міжнародних проєктів, пов’язаних із промоцією української кіноспадщини, зазначили організації.

Мистецький арсенал, Український інститут й Український ПЕН закликали Кабмін зупинити рішення підпорядкованого йому Держкіно щодо «реорганізації» «Довженко-Центру».

Фото: Анна Шакун для The Village Україна, 2020 рік

З ісвого боку, кінофестиваль Docudays UA закликав Держкіно відкликати свій наказ, який «фактично означає ліквідацію національного кіноархіву та звільнення команди знавців і знавчинь, яка з 1994 року послідовно займається збереженням, дослідженням і популяризацією українського кіно».

На сайті уряду з’явилася петиція з вимогою скасувати реорганізацію центру, станом на 19 серпня її підписало понад 5 тисяч людей (треба зібрати 25 тисяч підписів).


«Довженко-Центр» – найбільший кіноархів України, у якому зберігається понад 10000 найменувань (більше 60 000 одиниць) художніх, документальних, анімаційних українських і закордонних фільмів, понад 24 000 архівних документів з історії українського кіно, понад 400 музейних експонатів. У структурі «Довженко-Центру» діють фільмофонд, кіноархів і Музей кіно, видавництво, книгарня, простір «Сцена 6», кінолекторій і єдина в Україні кінокопіювальна лабораторія з цілісним плівково-цифровим циклом.

У 2022 році «Довженко-Центр» перейшов у підпорядкування Держкіно (попри те, що в центрі просили цього не робити). До цього, від моменту створення в 1994-му, центр підпорядковувався Міністерству культури.

Улітку 2022 року Держкіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому «Довженко-Центрі» вважають, що це де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву. Наказ передбачає, що всі фільми з колекції й майно «Довженко-Центру» треба передати державній установі «Науковий центр кінематографії України». Крім того, зі структури центру має бути виокремлено ДП «Українська анімаційна студія», якій передуть авторські права на українську анімацію.

У Держкіно заявили, центр є лише зберігачем фільмофонду, а не самим фільмофондом, а наказ не передбачає ліквідацію центру, а «лише його реорганізація». На думку, Держкіно це рішення дозволить «Довженко-Центру» «приділити більшу увагу розвитку музейної справи та кінокультури».

Мінкульт, якому раніше підпорядковувався «Довженко-Центр», заявив, що стурбований загрозою цілісності його колекції, й ініціював обговорення з Кабміном долі цієї інституції.

У лютому 2022 року Київська прокуратура звинуватила забудовника A Development у незаконному захопленні ділянки, яка належить «Довженко-Центру», для будівництва.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі