Український гурт Sera Sheer випустив аніме-кліп до пісні «Меч», у якому «Батьківщина-мати» руйнує Арку дружби народів і разом із супергероєм-козаком вбиває монстра, який уособлює Путіна.

Кліп створив київський художник Артем Бірюков.

«Ця робота має довгу історію, багато рук і одне величезне повідомлення: коли ми всі разом тримаємо меч, у потвори – жодного шансу», – каже лідерка проєкту Олександра Щербакова, цитує «Слух».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


«Батьківщина-мати» розташована в Києві, на території Національного музею історії України у Другій світовій війні, та є його частиною. Монумент відкрили в 1981 році.

У травні 2016 року в Україні почав діяти Закон про декомунізацію, який передбачає засудження комуністичного та націонал-соціалістичного режимів і заборону пропаганди їхньої символіки.

Ще у 2018-му директор Українського інституту національної пам’яті (УІНП) Володимир В’ятрович заявив, що з монумента мають зрізати герб СРСР. Тоді ж порахували, що декомунізація пам’ятника, тобто зняття гербу, може коштувати близько півмільйона гривень. Водночас, якщо б його замінили «чимось надійним та естетичним», сума зросла б до 8 мільйонів.

Що може бути на «Батьківщині-матері» замість герба СРСР, в Інституті нацпам’яті припускали ще у 2021 році. Тоді одним із варіантів був чистий щит із лазерною проєкцією.

У липні 2022-му в «Дії» стартувало опитування про те, чим замінити радянський герб на «Батьківщині-матері». 85% опитаних проголосували за те, щоб радянський герб на щиті «Батьківщини-матері» замінили на тризуб. В опитуванні у застосунку «Дія» взяли участь більше 778 тисяч людей.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: скриншот із відео