85% опитаних проголосували за те, щоб радянський герб на щиті «Батьківщини-матері» замінили на тризуб. В опитуванні у застосунку «Дія» взяли участь більше 778 тисяч людей.

Водночас мистецтвознавиця та співробітниця музею історії Києва Катерина Липа заявила, що герб неможливо демонтувати. За її словами, відповідні розрахунки провели інженери, щойно Україна стала незалежною державою.

«Можливо, треба не людей опитувати, а замовляти інженерні дослідження, наскільки можливо колупати радянський герб», – зазначила Липа в ефірі «Радіо НВ».

Водночас в Інституті сталевих конструкцій імені Шимановського, інженери якого керували будівництвом «Батьківщини-матері» розповідали ТСН, що шестиметровий радянський герб можна вирізати. Однак тоді в монументі буде діра, яку потрібно буде закрити сталевим аркушем такого ж кольору і рельєфу.

Попри те, що інженери вважають демонтаж технічно можливим, є ще одна проблема: родичі скульптора Василя Бородая не погоджувалися змінювати витвір, посилаючись на авторське право, розповідав директор Музею історії України у Другій світовій війні Іван Ковальчук.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


«Батьківщина-мати» розташована в Києві, на території Національного музею історії України у Другій світовій війні, та є його частиною. Монумент відкрили в 1981 році.

У травні 2016 року в Україні почав діяти Закон про декомунізацію, який передбачає засудження комуністичного та націонал-соціалістичного режимів і заборону пропаганди їхньої символіки.

Ще у 2018-му директор Українського інституту національної пам’яті (УІНП) Володимир В’ятрович заявив, що з монумента мають зрізати герб СРСР. Тоді ж порахували, що декомунізація пам’ятника, тобто зняття гербу, може коштувати близько півмільйона гривень. Водночас, якщо б його замінили «чимось надійним та естетичним», сума зросла б до 8 мільйонів.

Що може бути на «Батьківщині-матері» замість герба СРСР, в Інституті нацпам’яті припускали ще у 2021 році. Тоді одним із варіантів був чистий щит із лазерною проєкцією.

У липні 2022-му в «Дії» стартувало опитування про те, чим замінити радянський герб на «Батьківщині-матері».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі