Батьківщину-мати, пам’ятник Щорсу й міст Патона можна декомунізувати «цивілізовано», заявив директор Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович в ефірі «Україна24».

Що розмістити на щиті Батьківщини-матері замість радянського герба, можна вирішити за допомогою конкурсу, каже Дробович: «Якщо ми говоримо про демонтаж герба, ми не можемо собі дозволити ризикувати цілісністю статуї, яка є видатним твором, пам’ятником науки й техніки світового рівня… Можна оголосити конкурс про те, що розмістити на щиті, робити проєкції, будь-що. Потрібен дозвіл Міністерства культури».

Пам’ятник Щорсу, на думку Дробовича, можна задрапірувати в чорний латекс: «Щорса активісти пропонують задрапірувати в чорний латекс, це перепозначення. Цей пам’ятник підпадає під закон про декомунізацію, але це художнє висловлювання, можливо, воно стане туристично привабливим. Але в будь-якому разі треба поставити експлікацію, розповісти, хто такий Щорс, чому він там стояв».

На мосту Патона, вважає Дробович, зараз найбільш слушний час для змін, бо там проводиться реконструкція: «Там усього дві розетки з радянськими гербами, якщо їхати з лівого берега, серпи та молоти легко демонтувати, а зірки не підпадають під декомунізацію. З огляду на те, що нещодавно помер Патон, може, логічно було б поставити портрети обох Патонів замість цих гербів, щоб люди пам’ятали про династію вчених?»


 Закон про декомунізацію почав діяти в Україні в травні 2015 року. Він передбачає засудження комуністичного та націонал-соціалістичного режимів і заборону пропаганди їхньої символіки.

Фото: Konstantin Brizhnichenko, Prymasal, Artemka / Wikimedia