«Довженко-Центр» офіційно перейшов у підпорядкування Державного агентства України з питань кіно, увесь майновий комплекс центру передали в управління агентства. До цього, від моменту створення в 1994-му, Національний центр Олександра Довженка підпорядковувався Міністерству культури.

«Розвиток «Довженко-Центру» відбувався як за участю Міністерства культури, так і без неї. Упродовж останніх двох років – всупереч. МКІП докладало значних зусиль, щоб роздробити «Довженко-Центр», змінити його структуру й засади існування, обмежити фінансування, і нарешті позбулося «Довженко-Центру», не збагнувши його цінності й ролі», – написали в команді центру.

У взаємодії із Держкіно «Довженко-Центр» планує отримати статус Державного фонду фільмів і затвердити положення про Державний фонд фільмів України, стабілізувати фінансову ситуацію на період воєнного стану, а також розвивати інфраструктуру даних фільмової, архівної й музейної колекцій.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


«Довженко-Центр» – це державний кіноархів, команда якого вивчає, збирає, зберігає, реставрує й презентує українське кіно. В архіві «Довженко-Центру» – більше 5000 художніх, документальних, анімаційних українських і закордонних фільмів й тисячі архівних документів з історії українського кіно.

Також «Довженко-Центр» працює як культурний і мистецький простір, арткластер, який об’єднує низку громадських ініціатив у сфері сучасного мистецтва – театру, музики, книговидання тощо.

У 2020 році «Довженко-Центр» не отримав від держави фінансування, персоналу не виплатили зарплатню. Голова інституції Іван Козленко подав у відставку, а в самій установі провели обшуки правоохоронці. Пізніше в Мінкульті ухвалили рішення, що центру виділять 8,6 мільйона гривень.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі