Київський апеляційний суд призначив перше засідання в справі щодо книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» на 21 січня 2021 року, повідомляє «Радіо Свобода» з посиланням на речницю суду Тетяну Геведзе.

«Розгляд апеляційної скарги на рішення Дарницького районного суду міста Києва від 19 жовтня призначено на 21 січня 2021 року, 14:00», – сказала Геведзе.

У листопаді 2020 року видавництво Vivat подало апеляцію на рішення Дарницького районного суду міста Києва про те, що з книжки Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» треба вилучити інформацію про адвоката Стуса – Віктора Медведчука. 


Книга історика й журналіста Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» вийшла друком у травні 2019 року. Її загальний наклад – 35 тисяч примірників. Вона стала резонансною через суд із політиком Віктором Медведчуком, який хоче заборонити її в Україні. Він вважає, що в 9 епізодах книги є висловлювання, які «не відповідають дійсності та принижують честь і гідність політика».

Віктор Медведчук був адвокатом, якого надала держава поетові Василю Стусу у 80-х роках. Стуса звинувачували в «антирадянській агітації й пропаганді». Поета засудили до 10 років примусових робіт і 5 років заслання. Василь Стус помер 4 вересня 1985 року в ув’язненні.

19 жовтня 2020 року Дарницький районний суд міста Києва заборонив розповсюджувати наклад книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» без дозволу політика Віктора Медведчука. Суд визнав, що «деякі фрази в книзі порушують честь і гідність».

2 листопада 2020 року видавництво Vivat опублікувало новий тираж книжки Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса», з якої Дарницький районний суд міста Києва просить вилучити згадки про Віктора Медведчука. Рішення суду в новому виданні надрукували на форзаці книги.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Видавництво Vivat