Видавництво Vivat подало апеляцію на рішення Дарницького районного суду міста Києва про те, що з книжки Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» треба вилучити інформацію про адвоката Стуса – Віктора Медведчука, повідомляє «Радіо Свобода».

Апеляційне провадження відкрили, але дату слухання ще не призначили. 

Дату призначать тоді, коли Київський апеляційний суд отримає обґрунтування апеляції (в судочинстві це назвивається відзив). На подання такого обґрунтування дали приблизно місяць, до 28 грудня 2020 року.


Книга «Справа Висиля Стуса» вийшла ще в травні 2019 року. Зараз готується її перевидання. Книга стала резонансною через суд із політиком Віктором Медведчуком, який хоче заборонити її в Україні. Він вважає, що в 9 епізодах книги є висловлювання, які «не відповідають дійсності та принижують честь і гідність політика».

Віктор Медведчук був адвокатом, якого надала держава поетові Василю Стусу у 80-х роках. Стуса звинувачували в «антирадянській агітації й пропаганді». Поета засудили до 10 років примусових робіт і 5 років заслання. Помер 4 вересня 1985 року в ув’язненні.

 19 жовтня 2020 року Дарницький районний суд міста Києва заборонив розповсюджувати наклад книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» без дозволу політика Віктора Медведчука. Суд визнав, що «деякі фрази в книзі порушують честь і гідність».

 2 листопада 2020 року видавництво Vivat опублікувало новий тираж книжки Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса», з якої Дарницький районний суд міста Києва просить вилучити згадки про Віктора Медведчука. Рішення суду в новому виданні надрукували на форзаці книги.

 Видавництво Vivat спільно з «Абук» почали роботу над записом аудіоадаптації книги «Справа Василя Стуса» Вахтанга Кіпіані. Книгу адаптують для аудіоверсії.  Її озвучить актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі