Український фільм «Клондайк» про терористичний акт РФ зі збиттям малайзійського «Боїнга» на Донбасі вийде в український прокат восени. The Village Україна показує перший трейлер фільму з коментарем режисерки Марини Ер Горбач.

Трейлер фільму «Клондайк»

«Клондайк» – це фільм про подружжя, яке мешкає на місці збиття літака рейсу MH17 у липні 2014 року на Донбасі. «Молоде подружжя готується стати батьками. Попри постійні сварки, чоловік і брат дружини прагнуть одного – евакуювати вагітну жінку. Та вона відмовляється їхати, навіть коли село захоплюють озброєні угруповання. Тим часом у небі над ними збивають цивільний літак», – ідеться в офіційному синопсисі стрічки.

Світова прем’єра «Клондайку» відбулася на найбільшому фестивалі незалежного кіно США «Санденс» (це перша українська ігрова картина в міжнародній конкурсній програмі фестивалю). На «Санденсі», який заснував Роберт Редфорд, стрічка здобула приз за найкращу режисуру.

Фільм спільного виробництва України й Туреччини також показали на Берлінському кінофестивалі, загалом покази відбулися вже на понад 60 кіноподіях, розповідає The Village Україна режисерка Марина Ер Горбач. «Найбільше мене вразив показ у Сараєво: ніде в Європі так не сміялися, як у Боснії. Думаю, досвід пережитої війни загострює співчуття й почуття гумору», – каже режисерка й авторка сценарію фільму.


Марина Ер Горбач

режисерка фільму «Клондайк»

Ще на початку зими іноземці не мали жодного уявлення про події на кордоні Росії й України. Чули про трагедію МН17 , але здебільшого їм здавалося, що це «місцевий конфлікт», який давно вже стих. У лютому в Європі інтонації були вже інші: «Чи вірите ви, що Путін нападе?» – запитували журналісти. Моя віра тут ні до чого, я вірю, що не мислю як президент країни z; неможливо будувати світову безпеку на інтуїції. Ми просили змінити фокус «віри» й більше допомагати, більше думати й говорити про Україну.

Навесні почалася найскладніша фаза: стало зрозуміло, що можна плакати й працювати одночасно. За час війни стрічку показали на понад 60 міжнародних кіноподіях: це були фестивалі, покази на підтримку волонтерів, жінок із дітьми, кінематографістів… Ми дякуємо за допомогу та просимо продовжувати підтримувати Україну.

Запитуємо після фільму, що змінилося в уяві глядача, чи є питання, яке б вони хотіли поставити, але бояться що їх неправильно зрозуміють. Чуємо багато відвертих думок: діалог про «нормальність» і «ненормальність» мотивацій героїв, спільну відповідальність, про особистий страх європейців. Так, вони сильно бояться, і сміливість повертається, тільки коли ЗСУ перемагає.


Кінотеатральна прем’єра фільму «Клондайк» відбудеться в Україні 3 листопада.