Українська драма «Клондайк» режисерки Марини Ер Горбач посіла друге місце в глядацькому голосуванні на Берлінському кінофестивалі. Стрічка змагалась в категорії «Панорама».

Фільм розповідає про родину, яка мешкає в зоні бойових дій на Донбасі й опинилася в епіцентрі подій авіакатастрофи рейсу MH17 Malaysia Airlines 17 липня 2014 року. Ірка й Толік очікують народження першої дитини, але тут біля їхнього села стається авіакатастрофа. Жінка відмовляється евакуюватися, навіть коли село захоплюють озброєні угрупування.

Перше місце посів казахстанський фільм Baqyt («Щастя»), який зняв Аскар Узабаєв.

Головні ролі у фільмі зіграли Оксана Черкашина («Погані дороги»), Сергій Шадрін («Чорний ворон») й Олег Щербина («Черкаси»).

Український прокат фільму заплановано на 2022 рік.

До програми Берлінале потрапив ще один український фільм про дітей на війні – документальний фільм «Терикони» Тараса Томенка, який змагався в секції Generation Kplus.


У секцію «Панорама» на Берлінале відбирають нетрадиційне міжнародне кіно. Також у межах цієї секції присуджують приз глядацьких симпатій.

Режисерку Марину Ер Горбач та її фільм «Клондайк» про події війни на Сході України відзначили на американському кінофестивалі Sundance. Горбач отримала нагороду за найкращу режисерську роботу The Directing Award у конкурсній секції World Cinema Dramatic.

«Тема міжнародної авіакатастрофи МН-17 — привід привернути увагу до життя під час війни в Україні. Ця престижна кінонагорода означає, що нам вдалось перенести глядачів по той бік екранів їхньої стрічки новин. […] Сприймаю цю перемогу як маленьку краплину в багатолітній боротьбі України», – коментує The Village Україна Горбач.


 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: скриншоти з відео