Минулого тижня РФ підірвала Каховську ГЕС, тим самим спричинивши найбільшу за десятиліття техногенну катастрофу та залишивши без житла тисячі мешканців українського півдня. Для збору необхідних гуманітарних і фінансових ресурсів для постраждалих на затоплених територіях Херсонщини мобілізувалася вся країна – від великих фондів на кшталт Rescue Now до локальних волонтерських ініціатив.

Місцеві бізнеси теж не залишилися осторонь. Розпитали, як допомагають херсонцям київські заклади Octo Tower, Blur та «Автостанція», а також одеський Foundation Coffee Place, і як допомогти їм.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Аліна Садова

менеджерка Octo Tower


З самого ранку 6 червня наша команда ухвалила рішення, що ми не можемо бути осторонь і хочемо допомогти, оскільки досвід у нас уже був.

Раніше ми також робили коробки в наших закладах (Octo Tower, Blur, Whai Thai) та збирали гуманітарну допомогу в Бахмут. Об 11:00 в нас уже стояли бокси та висів плакат на вході «Допомога Херсону». Поступово вони почали заповнюватися, людей, які приносили гуманітарну допомогу, ставало все більше й більше.

До вечора ми усвідомили, що із сортуванням самі просто фізично не впораємося, тож написали на наших сторінках в Instagram про те, що запрошуємо всіх охочих допомогти. Окрім гуманітарної допомоги, яку ми приймали на Мечникова, 5, ми відкрили банку, і вже вранці 7 числа ми її розбили, тому що дуже швидко зібрали 350 тисяч гривень.

На початку дня я ще рахувала кількість машин, які від нас поїхали, повністю завантажені кормом для тварин, продуктами, гігієною та всім необхідним. Наприкінці я вже збилася та перестала рахувати. Ми працювали в команді з неймовірними волонтерами з ittfund. Вони відвозили все до Херсона та сіл.

За донейти, які зібрали, купили два човни, зараз вони стоять біля входу в заклад, найближчим часом відвеземо їх.

Чотири дні були неймовірно насиченими та складними для нашої команди, ми перебували на місці весь день, але у всіх була величезна мотивація та бажання допомогти Херсону.

У неділю ми припинили збір, оскільки склади в Херсоні були перевантажені.

Зараз ми продовжуємо, але в «легкому режимі». Збираємо тільки найнеобхідніше, а саме – ліки (повний список можна подивитися в нашому Instagram).


Артем Шведов

маркетинг-директор Foundation Coffee Roasters (Одеса)


Узагалі ми допомагаємо людям із другого дня повномасштабного вторгнення. Щодня разом із Global Medical готуємо 200 обідів, свого часу збирали воду для Миколаєва. Ще відправляємо на фронт дуже багато кави, це без донейтів, а з власних ініціативи та коштів. Просто виділяємо певний відсоток кави та відправляємо нашим друзям в «Азов», «Химеру» й інші підрозділи.

З самого початку [після підриву ГЕС] ми почали збирати гроші та воду. Води зібрали 12 тонн, вона вже доїхала до Херсона. Це насправді дуже багато, у бутлях цього вистачило б, щоби забити ними під стелю обидва поверхи нашої кавʼярні. Воду передавали через гуманітарний штаб «Гостинна хата», розташований через дорогу від нас, і волонтерів, які забирали її у нас і везли відразу потерпілим на Херсонщину. Ще в нас є друг із Німеччини, який дуже любить Україну, тож він теж возив воду в Херсон на великих фурах.

Грошима зібрали 180 тисяч гривень на нашу банку, з них 100 тисяч віддаємо нашим друзям із фонду «Миколаїв буде пити». Це ініціатива, яка із самого початку [вторгнення] ганяє на Миколаїв і Херсон із гуманітарними місіями, зараз вони переважно займаються дітьми. Інші 80 тисяч віддаємо нашим козакам із «Химери», щоби вони їбашили русню.

Гроші збирали руками небайдужих, себто хто не міг принести води, кидав на банку. А ще ми перерахували туди все, що заробили за тиждень із двох найпопулярніших позицій у закладі, – трубочок зі згущеним молоком і фруктів у шоколаді, які роблять наші друзі з Fraga. Про все повідомляємо у нашому Instagram.


Віталій Бойко

шеф-кухар піцерії «Автостанція»


Наша волонтерська діяльність почалася ще рік тому, тоді ми з друзями самоорганізувалися та шукали будь-який необхідний гуманітарний вантаж та їздили до Чернігова, найчастіше на власних автівках. Дорогою назад евакуйовували людей і тварин. Ми не значились ні в яких волонтерських організаціях, це була власна ініціатива. Потім почалися поїздки в Донецьку область. Більше допомагали військовим.

Коли сталася трагедія в Херсонській області, зрозуміли, що ми повинні зробити й свій внесок. Усі ми працюємо на своїх роботах, але коли мені ввечері подзвонив друг і сказав, що треба їхати, ми довго не думали, лиш розмірковували, де взяти максимально багато корисних речей і продуктів, які можемо привезти. Так вийшло, що за день знайшли вантажний бус і гуманітарний вантаж на 1,5 тонни. Там було понад 20 павербенків, човни, діжки для води, їжа, ковдри, багато корму для тварин.

Сам Херсон – безлюдний, вулиці порожні, багато чого просто закрито. Найбільше нам запамʼяталось, що місцеві часто просили ліки, найчастіше – сорбенти від отруєння, адже якість води дуже погана. Здивувало, що в притулку для тварин нам сказали везти корм до Києва, тому що його навезли дуже багато, а місцеві волонтери намагаються не тримати тварин у місті, а оперативно відвозять їх до інших міст. Дуже потребують саме чоловічого одягу та взуття великих розмірів. Матраци, газові балони та пальники. Якщо човни – то гумові, адже часто на мотор щось накручується (сміття), між будинками іноді зручніше веслувати (це коментар від ДСНС, якій ми й передали човен).

Уже повертаючись до Києва, прийшла ідея всі наші ресторани («Автостанція», Mimosa Brooklyn Pizza, Fish & Pussycat, «Чайка» і «Зустріч») обʼєднати, зробити загальну банку, а також організувати приймання допомоги від наших гостей Херсонщині саме на «Автостанції» на Подолі. Сама ідея й полягала в тому, що люди самі можуть принести від себе, а ми вже це особисто відвеземо. Банка для того, щоб потім докупити вже те, що необхідно, або в чому більше потреба. Уся необхідна інформація є в нашому Instagram. Тож чекаємо, наступного тижня будемо вирушати знов.