Скуповуватися в секонді замість масмаркету – це екологічно? Виявляється, не завжди. У традиційних секонд-хендах іноді продають речі, які мали б потрапити до країн, що розвиваються, як безкоштовна гуманітарна допомога. До того ж речі там часто оброблені хімічними речовинами, що шкодять довкіллю, розповідає Яна Червінська, засновниця платформи свідомої моди Sustainable Fashion Pad та ГО Беззайве.

Просимо Яну пояснити, що означає екологічність в одязі, де купувати речі, аби залишати мінімальний екослід та як обирати новий одяг у магазині максимально свідомо.

Яна Червінська

дизайнер одягу, засновниця платформи свідомої моди Sustainable Fashion Pad та ГО Беззайве


Що таке екологічність одягу

Існує кілька критеріїв екологічності одягу, але далеко не всі кінцевий споживач може перевірити та проконтролювати. Ось деякі з них:

1.

Яку сировину використали?

Вона могла бути вирощена і зібрана з плантацій десь в Індії 14-річними дівчатами, яким за це заплатили копійки при 60-годинному робочому тижні. Ми не можемо знати напевно, що бавовна, з якої зшили футболку, не була оброблена хімікатами, які негативно вплинули на землі, воду й, відповідно, на здоров’я людей, що там живуть. Ми не можемо переконатися, що для фарбування не витратили мільйони літрів вони й не використовували токсичну фарбу, що забруднює довкілля.

2.

Якою була логістика?

Має значення, чи доставляли цю сировину з одного кінця світу в інший для виробництва, а потім знову повертали її в магазини країн, що розвиваються, літаками, з викидами CO2.

3.

Де та як була пошита ця річ

Ми можемо побачити країну походження на бирці, але не можемо знати напевно, які умови праці були на виробництві та скільки за це платили людям, якщо бренд не розкриває цю інформацію.

4.

Яке пакування використовувалося?

Ідеться не лише про пакування в магазині, а й про спакування на всіх етапах ланцюга виробництва.

Усе це має значення для брендів, які хочуть бути свідомими, але кінцевий споживач рідко може це перевірити. До того ж це не впливає на його здоров’я та якість життя. Тому єдиний вихід – купувати речі в екологічних брендів, що подбали про те, аби на всіх етапах одяг був виготовлений максимально екологічним та етичним способом.

Простих механізмів перевірки виробників на стійкість у покупців поки що немає. Через це довіра до брендів знижується. За даними McKinsey за 2017 рік, рівень лояльності споживачів до модних марок впав на 40%. У 2018 році шоком для споживачів люкса стала новина про те, що Burberry спалили продукцію загальною вартістю 36,7 мільйона доларів.

Як купувати одяг максимально свідомо

Замість того, щоб іти в магазин за новими речами, екологічніше буде пошукати їх у невеличких своп-шопах, соцмережах чи на барахолках. Останнім часом в Україні дуже популярними стали своп-вечірки, на яких люди обмінюються речами, благодійні барахолки та розпродажі одягу в Instagram чи Facebook. У нас є барахолка «Кураж»‎, вінтажний курований маркет Kyivness, одеський Vintage Charity Market і багато особистих ініціатив нішевих блогерів. Наприклад, в Instagram Насті Дєєвої, Олени Лисицької, Яни Алтухової чи Соні Солтес можна часто побачити хороші й доступні за ціною речі. Також популярні невеликі офлайн-вечірки між знайомими, куди приходить до 20 людей з метою поспілкуватись і обмінятись одягом чи продати той, що вже не потрібен. Так можна прибрати хороші речі за низькими цінами. Цей тренд і загалом таке ставлення до одягу є дуже свідомими та екологічними, адже так речі отримують друге життя.

Якщо говорити про традиційні секонд-хенди, то я не вважаю, що це найбільш екологічний спосіб купувати речі. Насправді часто до них потрапляють надлишки виробництва з розвинених країн, які відправляють на ринки, що розвиваються, в тому числі в Україну. За словами редакторки The Blueprint Алли Анацко, завдяки «сірим» схемам і новий, і ношений одяг потрапляє на продаж, хоча офіційно відправляється на утилізацію. За документами в мішках може лежати ганчір'я для переробки, але в дійсності там – відсортовані для продажу речі. Також у нас продають одяг, який мав стати гуманітарною допомогою. Це можуть бути навіть абсолютно нові речі з обрізаними бірками, які потрапляють у стокові магазини. Окрім цього, одяг на секонд-хендах хімічно обробляють, що також не є екологічним варіантом.

На звичайних секонд-хендах незрозуміло, хто до тебе носив річ, звідки вона приїхала, це безлика історія. Натомість на невеличких своп-шопах, барахолках, вінтажних маркетах чи розпродажах у соцмережах ти бачиш, кому належав одяг. Наприклад, колись я купила босоніжки Givenchy в Олени Лисицької, співзасновниці Kyivness і засновниці Meiso Matcha, та ношу їх уже другий сезон. Мені, як людині, що слідкує за екологічністю своїх соціальних зв’язків, більше імпонують ось такі маленькі персональні історії з конкретними людьми.

Не можу знайти потрібну річ на барахолці. Як екологічно скупитися в магазині

Через індивідуальні особливості фігури й статури не всі речі можна легко підібрати собі на свопах чи барахолках, найбільше це стосується класичних костюмів, суконь і джинсів. Наприклад, у мене є проблема з джинсами: ніколи в житті на мене не сідали джинси Levi’s із секонду, скільки не шукала. Такі речі раджу купувати новими в магазинах, але обов’язково звертати увагу на тканину, якість, пошив і те, наскільки ця річ відповідає вашому гардеробу й способу життя.

1.

Обирайте речі з переробленого або органічного матеріалу

Зараз їх можна знайти навіть у масмаркеті – H&M (лінійка Conscious), Mango (колекція Committed), Zara (лінійка Join Life) тощо. Багато брендів зараз беруть на себе зобов’язання перейти на перероблений текстиль, і це цікаві ініціативи. Звісно, якщо бути максимально чесним із собою та зі світом, то треба розуміти, що ці речі все одно мають відчутний екологічний слід.

Інший варіант – знайти собі джинси з перероблених матеріалів в українського бренду Ksenia Schnaider. Вони будуть у кілька разів дорожчими за джинси в масмаркеті, але це більш екологічний варіант. Можна купити такі джинси на сейлі та носити їх багато років – така річ служитиме значно довше, ніж масмаркет.

2.

Не шкодуйте грошей

Купити дорожче й носити довше – це більш екологічно. Звісно, не буду радити всім скуповуватися в Hugo Boss, але й не варто обирати найдешевші опції. Кілька разів я мала негативний досвід із деякими бюджетними українськими масмаркетами: речі швидко псувалися, скочувалися, а фурнітура вилазила після третього-четвертого прання. Зрештою, треба було знову купувати нові речі та переплачувати.Пам’ятайте, що не весь масмаркет неякісний. Наприклад, у таких масмаркет-брендів, як Massimo Dutti, COS чи Arket можна знайти речі з якісних матеріалів із хорошими лекалами, які гарно сідають і довго служать. Звісно, це дорожчий сегмент, ніж Zara чи Bershka, але все одно це можна собі дозволити. Якісна річ навіть із масмаркету, яку ви носитимете роками, буде більш екологічним вибором, ніж повне оновлення гардеробу щосезону.

3.

Звертайте увагу на якість тканини

Аби перевірити якість матеріалу, можна прямо в магазині взяти дві частини тканини й потерти одна об одну. Якщо при цьому з’являється пухнастість і тканина деформуються, швидше за все, вона швидко почне скочуватися та втратить свій вигляд.

4.

Дивіться на склад

Одяг із поліестеру чи поліаміду під час прання виділяє мікропластик, який потім потрапляє у воду. Тому екологічніше обирати натуральні тканини. Та зважайте на те, що чисті матеріали, такі як льон і бавовна, сильно зминаються й можуть втрачати свій вигляд протягом дня.

5.

Обирайте одяг відповідно до способу життя

Де ви працюєте, як проводите вільний час, які у вас хобі? Купуйте одяг, виходячи з цих потреб і ситуацій життя. Наприклад, якщо ви менеджер і працюєте в офісі, вам потрібні ділові речі, які добре поєднуються з кежуалом; якщо, окрім цього, ви маєте спортивні активності, купуйте спортивний одяг. Частина речей має бути для дозвілля й прогулянок, і лише невелика частка – святкового одягу.

6.

Речі мають поєднуватися між собою

Зверніть увагу, наскільки річ вписується у ваш гардероб, її буде з чим поєднувати, чи для цього доведеться знову робити покупки? В ідеалі, коли один светр ви можете вдягти мінімум із п’ятьма варіантами штанів або одну спідницю під усі светри гардеробу.


    Раніше ми розповідали, як зібрати капсульний гардероб для жінок, для чоловіків і на осінь 2020.