У Києві й області з 26 березня скоротять тривалість комендантської години. Оновлена комендантська триватиме з 00:00 до 05:00, метро та наземний транспорт також працюватимуть на годину довше.

У КМВА пояснили, що на ухвалення рішення вплинув суспільний запит українців, зокрема петиція до КМДА, яка зібрала шість тисяч підписів, а також запити підприємств і держустанов. Наказ про зміну комендантської години начальник КМВА Сергій Попко офіційно підписав 20 березня. Востаннє тривалість комендантської години змінювали ще в травні 2022-го, тоді її також зменшили на одну годину.

Але що значить для Києва скорочення комендантської години? Ми запитали в підприємців, чому це важливо та як повпливає на їхні прибутки.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Мережа кінотеатрів «Планета кіно» вважає, що комендантська година дуже негативно впливає на кінотеатри, коментує The Village Україна співвласник компанії Дмитро Деркач. Причина, за його словами, у тому, що люди зазвичай ходять у кінотеатри ввечері, ці сеанси набагато прибутковіші, ніж ранкові чи денні.

Найпопулярніший час сеансів – з 18:30 до 19:30, а також із 21:00 до 21:30. Другий варіант через комендантську годину наразі майже немає змоги ставити. Чому? У середньому фільм триває від півтори до трьох годин, крім того, співробітників потрібно відпустити хоча би за годину до початку комендантської години, щоби вони встигли дістатися дому, пояснюють у «Планеті кіно».


«Звичайно, через це ми недоотримуємо суттєву частку доходів. У Львові, де комендантська година починається о 00:00, ми можемо ставити другий сеанс, якщо фільми не дуже довгі. Тому у Львові кінотеатри працюють ефективніше»,

– коментує співвласник «Планети кіно».

Тепер після скорочення комендантської в Києві «Планета кіно», ймовірно, також зможе ставити «не дуже довгі» фільми на пізній вечір.

Дмитро Деркач порівнює досвід комендантської години в Києві й з іншими регіонами кінотеатрами, наприклад у Сумах чи Дніпрі. Там, за його словами, громадський транспорт працює взагалі до 20:00, через що співробітники та клієнти не встигають дістатися додому, а «Планета кіно», як наслідок, втрачає клієнтів.


«У такому випадку нам доводиться зачинятися до 20:00 або оплачувати співробітникам таксі, що в купі з роботою від генераторів робить наш бізнес максимально збитковим»,

– пояснює Деркач.

У «Планеті кіно» наголошують, що важливо не тільки скоротити комендантську, а й подовжити графік роботи громадського транспорту. У кінотеатрі в Харкові, наприклад, інша проблема – не працюють трамваї та тролейбуси, через що дістатись до ТРЦ можна або на власному авто, або пішки. «Навіть коли все працює, останній трамвай біля ТРЦ проїжджає десь о 19:00, потім виїхати можна лише на таксі», – розповіли The Village Україна у «Планеті кіно».


«У нашому кінотеатрі у Львові, який розташований на кільцевій дорозі за містом, нещодавно зʼявилася ще інша проблема. Поруч розмістили КПП, це одразу суттєво вплинуло на зниження відвідуваності. До цього цей кінотеатр працював дуже успішно, навіть краще, ніж у 2021 році»,

– каже Дмитро Деркач.

У ТРЦ Gulliver додають, що також стикнулися з проблемою, коли деякі магазини зачиняються раніше, бо персоналу потрібен час, аби встигнути доїхати додому. Це впливає на зменшення робочих годин і, як наслідок, на зменшення товарообігу, розповіла The Village Україна директорка з маркетингу ТРЦ Gulliver Катерина Жураківська.

Показовим у ТРЦ Gulliver називають роботу супермаркету «Сільпо». Через розташування відвідуваність супермаркету залишається високою навіть у проміжку між 22:00 і 23:00. Тривалість оновленої комендантської години з 00:00 до 5:00 у Gulliver називають компромісною як для ефективності ТРЦ, так і для безпеки громадян.


«Ситуація прямо пропорційно залежить від продовження роботи громадського транспорту. Якщо графіки курсування метро та наземного транспорту будуть продовжені, тоді і співробітники магазинів, і відвідувачі зможуть вчасно дістатися дому»,

зазначає маркетингова директорка ТРЦ Gulliver.

Скорочення комендантської вплине на роботу не тільки кінотеатрів і ТРЦ, а й великої кількості закладів харчування, барів і клубів міста. Це дасть змогу збільшити пік роботи цих закладів. Співзасновник барів Loggerhead (Київ) і MAD (Львів) Артем Скапенко розповідає, що найактивніше гості пʼють напої з 21:00 до 23:00, коли в Києві й нині починається комендантська година. Через це пік роботи тривав годину-півтори замість звичних 2,5–3 годин.


«[Скорочення комендантської] сильно розвʼяже руки українським закладам, які розташовані в Києві. Якщо зараз заклади роблять 40–50% [прибутку, який заробляли до 24 лютого] до десятої вечора, то якщо скоротити комендантську на годину або дві, як в Одесі або Львові, то ще 20–30% до валу ми би змогли додати»,

– розповідає The Village Україна Скапенко.

У Львові, де комендантська починається з 00:00, MAD робить 80–90% валу, який він робив до початку повномасштабного вторгнення, кажуть у закладі.

Бар «Loggerhead»

Утім, за словами Скапенка, комендантську годину можна було би посунути на дві години, а не на одну.


«Якщо скорочувати на одну годину, то це дуже мало, якщо це вже робити – то на дві. Це вже певна кількість часу, яка на щось би впливала. Година позитивно вплине, але якщо вже збільшувати, то збільшувати на дві години»,

– вважає співзасновник Loggerhead Артем Скапенко.

Бар «Parovoz»

У барі Parovoz Speak Easy погоджуються з тим, що скорочення комендантської саме на дві години збільшило би їхній прибуток, але додають, що однаково зуміли підлаштуватися під реалії комендантської години. Зокрема й до зміни годин так званої happy hour, коли бар відвідує найбільша кількість людей.


«Авжеж, було би добре, якби комендантська година починалася пізніше, ми би мали змогу більше працювати»,

коментує The Village Україна керівник Parovoz Костянтин Гавриленко.

Утім, у барі кажуть, що гості закладу вже звикли до того, що о 22:00 вони мають залишити бар, щоби комфортно дістатися власних домівок. Найактивніший період Parovoz Speak Easy зараз – із 20:00 до 21:30, тоді як до початку повномасштабного вторгнення він тривав із 22:00 до 00:00.

Бар «БарменДиктат»

Якщо розглядати комендантську годину суто з позиції бізнесу, то «БарменДиктат» за її максимальне скорочення, розповіла The Village Україна керівниця закладу Ірина Радченко.

«БарменДиктат» до повномасштабного вторгнення працював до шостої ранку. Тепер заклад стикається не тільки з часовими обмеженнями в роботі, а й із додатковими витратами на таксі, ціни на які не завжди можна спрогнозувати, зазначають у «БарменДиктаті».

У закладі розповідають, що люди не звикли приходити в бар о 16:00, тож фактичний час роботи – приблизно з 19:00 до 21:30. На це вплинула не тільки повномасштабна війна, а й COVID-обмеження, які тривали в розпал епідемії коронавірусу. «Але всі ми розуміємо, що зараз усі ці заходи спрямовані на безпеку та перемогу, тож дякуємо ЗСУ за можливість працювати навіть до 22:00», – пояснює Ірина Радченко.


«Для нас новина про зсув комендантської години до 00:00 є радісною. Важко сказати, як саме це відобразиться на прибутках, але новина, безумовно, позитивна. Будемо плекати надію на те, що скоро необхідність у таких обмеженнях відпаде»,

– коментує керівниця «БарменДиктату».