MAD Bars House – це заклад у Львові, що об’єднує шість гастрономічних форматів. Серед них – два коктейльні бари, пивний і винний бари та м’ясний ресторан. Відкриття в тестовому режимі відбулося навесні.

Фото: Євгеній Авраменко для MAD

Концепція

MAD Bars House – це шестиповерховий заклад на вулиці Шевській у центрі Львова. Концепцію визначають як «п’яний будинок»: він об’єднує п’ять форматів барів і ресторан – від першого поверху до тераси. На першому рівні працює пивний бар Var Bar, на другому – винний бар Win Bar, на третьому – м’ясний ресторан Wona, на п’ятому – коктейльний бар Buzz Bar, а на шостому – бар культури мольфарів Diduh.

 MAD Bars House

Де: місто Львів, вулиця Шевська, 10

Коли: 13:00–00:00

Телефон: 067 010 11 12

Instagram

У MAD вісім співвласників: керівники архітектурної студії YOD Design Володимир Непийвода та Дмитро Бонеско, співзасновники коктейльного бару S34 і спортивних клубів «ЕБШ» Олексій Польовий та Олександр Польовий, співзасновник бару Loggerhead Артем Скапенко, керівниця винного бару Win Bar Альона Наталенко, дизайнер Ілля Неправда та підприємець Дмитро Борецький.

«Ми називаємо себе MAD’нутими, бо всі заряджені цією ідеєю. Зібрали команду однодумців, яка хоче робити безпрецедентні проєкти та розвивати українську барну культуру. Кожен із партнерів вніс щось своє у проєкт, урешті він вийшов таким завдяки кожному з нас», – розповідає Скапенко. «Є стереотип із бізнес-літератури, що велика кількість партнерів – це погано та неефективно. Я вважаю нашу історію ідеальним доказом того, що це не правда. Коли все працює за меритократичним принципом, коли кожен партнер закриває напрями зі своєю експертизою – проєкт тільки виграє», – додає Олексій Польовий.

«У нашій команді співзасновників усі мають досвід роботи у сфері гостинності, але ні в кого з нас не було досвіду запуску настільки великих проєктів. Але мені здається, що в Україні взагалі ні в кого досі не було досвіду запуску настільки великого проєкту», – додає Польовий. «Можу сказати без перебільшення – це унікальна концепція, що не має аналогів у світі. Головний виклик цього проєкту – це те, що ми створюємо безпрецедентний заклад, який народився саме в цьому місті, саме з такими людьми та таким продуктом», – каже співвласник MAD Володимир Непийвода, який виконував роль головного архітектора MAD спільно з Дмитром Бонеском.

Співвласники розповідають, що хочуть зробити MAD Bars House туристичною точкою в масштабах України та Східної Європи. «Ми позиціюємо себе не як львівський чи київський заклад, а як український. Вважаємо, що це важливо для розвитку і внутрішнього, і зовнішнього туризму в Україні», – пояснює співзасновник Польовий. Непийвода доповнює, що до будівництва й оснащення MAD доклали руку люди з багатьох регіонів України: «Наприклад, київський завод відповідав за моделювання та зварювання сходів, Миколаїв – за монтаж сходів, Харків готував для нас камін, Одеса – кокони з деревами над баром, а Івано-Франківськ – різні кастомні деталі».

Співзасновник та архітектор MAD Непийвода пригадує, що йому першому запропонували взяти участь у проєкті власники будівлі, спочатку його команда розглядала можливість зайти в будівлю форматом Win Bar. «Та врешті ми зрозуміли, що це має бути один великий проєкт – і не перелік барів, а як один великий вулик, різні рівні якого працюють у синергії», – каже Непийвода. Керівники MAD уточнюють, що концепцію з різними форматами напоїв на різних поверхах і поступовим підвищенням їхнього градуса запропонували консультанти Сергій Дідковський і Марія Якуш. Водночас кажуть, що різні гості можуть знайти у просторі різні інтереси: «Перевага MAD у тому, що це не фудхол із шістьома різними форматами, а великий барний будинок, де кожен гість може обрати напій залежно від своїх уподобань».

Локація

«Ми відштовхувалися передусім від приміщення, це дуже крута історична будівля в самому центрі Львова», – каже Володимир Непийвода. MAD Bars House розташований на вулиці Шевській неподалік від площі Ринок. Перший поверх будівлі та підвальне приміщення зводили наприкінці XVII століття, а вищі поверхи, що будували з часом – у XIX–XX століттях. «Будівля надбудовувалася в різні етапи, ми хочемо й надалі продовжувати її життя – вже в новому форматі», – кажуть у MAD.

Команда архітекторів YOD Design почала роботи в будівлі на початковому етапі оновлення приміщення. «Ми зайшли сюди, коли були готові перекриття. Щоправда, жодне перекриття не було рівним, довелося адаптовувати весь проєкт під ці умови», – коментує Непийвода. Як приклад – виробник сходів для MAD повинен був провести детальний лазерний аналіз простору та скласти його модель, аби правильно спроєктувати металеві конструкції відповідно до особливостей будівлі. На сходах же вказали й позначення градуса алкогольних напоїв – відповідно до концепції поверху.

На перших п’яти поверхах MAD Bars House від 68 до 80 посадкових місць без урахування барних стійок, на шостому поверсі посадок 38 плюс 14 за баром. «Загалом у нас дев’ять типів посадкових місць: від барної до лаунжевої», – кажуть в YOD Design.

«Як і в інших проєктах YOD, ми зробили ставку на натуральні матеріали, замість фарби і тинькування: зокрема на дерево, камінь і метал. Власне, це від початку було невіддільною частиною концепції MAD – етичне ставлення до природи, а не домінування над нею», – каже Непийвода, серед проєктів команди якого також є Loggerhead, Win Bar і ресторани BAO, NAM і Samna.

Наводить приклад використання лози для оформлення стелі на другому поверсі MAD із Win Bar: «Цю інсталяцію створили не ми, а природа. Це лоза із Закарпаття, якій уже понад 80 років, вона ніби створює образ гнізда». Для оздоблення будівлі використовували натуральне дерево, яке вже було у вжитку: «Це старе дерево, яке вже пожило – обпалене сонцем, обвітрене та засніжене, без фейку».

Відповідно до потреб різних поверхів обрали й меблі: на першому рівні використовують данські стільці Frama, у Win Bar є оригінальні крісла Ton Чарльза Імса, які придбали на аукціоні у Швейцарії, у Wona – модель Frattina від італійської фабрики Billiani, відзначена премією Red Dot за дизайн, а у Buzz – стільці від українських та італійських виробників. Бари MAD проєктували та виконували з командою Barex Степана Цуцмана, а за освітлення відповідала компанія Expolight.

Бари

Var Bar – це пивний бар на першому поверсі MAD Bars House, де пропонують крафтове пиво від українського виробника Varvar і сидр і питний мед Berryland. «Як на мене, це одна з найкращих пивоварень України, – розповідає Денис Дейнега, який відповідає за перші три поверхи MAD. – Varvar пропонує свої бестселери на зразок Milk Stout, Golden Ale й Ipanema, також у нас можна першими скуштувати нові релізи від броварні». Окрім того, на рівні є вісім кранів пива із самообслуговуванням: гості можуть власноруч обрати й налити собі пиво, також є можливість обрати коктейлі на крані.

Також на першому поверсі працює шоурум інструментів для бару від українського виробника Barta Design

Серед позицій у меню – бургер і цибулеві кільця, які у процесі приготування приправляють пивом Varvar. «Ми хотіли відійти від уявлення про меню в пивному барі – зі свинячими рульками та качкою з тушкованою капустою. Хотілося зробити гастрономічне меню», – каже бренд-шеф MAD Андрій Величко.

Також на першому поверсі можна скуштувати каву: використовують вбудовану еспресо-машину Modbar і каву від обсмажувальника Specialty Coffee by Ivan Penyora. До кави пропонують сніданки, подають їх з 08:00 до 14:00 на вихідних, згодом планують запустити пізні сніданки буднями. До прикладу, серед сніданків шакшука, яєчня з шовдарем і яйця-пашот із фореллю та бріошшю.

Varvar Golden Ale – 35/60 грн за 200/400 мл

Varvar Ipanema – 40/65 грн за 200/400 мл

Varvar Milk Stout – 40/65 грн за 200/400 мл

Varvar Burger із яловичою котлетою на грилі – 205 грн за 300 г

Абрикосовий мед від Berryland – 185 грн за 750 мл

Великий Varvar-сніданок – 395 грн за 700 г

Win Bar – це винний бар на другому поверсі MAD, за який відповідає команда однойменного київського закладу. «Ми зберігаємо таку саму філософію, що й на Подолі – ми за культуру споживання вина як якісного продукту. Хочемо розвивати цю культуру у Львові», – розповідає керівник Win Bar Денис Дейнега. У винній карті приблизно 200 позицій вина, включно з автохтонними, ігристими та кріпленими позиціями, також пропонують вино із системи Wine Machine. Окрім того, готують твісти на класичні коктейлі з додаванням вина: наприклад, Negroni із «Совійньйоном Бланом».

У меню другого поверху – страви італійської кухні на зразок пасти, ризотто й равіолі. «Оскільки ми запускали проєкт із командою італійських кухарів, вирішили на цьому рівні зробити акцент на Італію», – бренд-шеф MAD Андрій Величко, який відповідав за проєкт із партнером Роберто Армаролі в межах спільної компанії Mise en Place Odessa.

Карбонара – 160 грн за 300 г

Ризотто із грибами та місцевим сиром – 200 грн за 320 г

Куряча грудка з моцарелою, в’яленими томатами та картоплею – 205 грн за 350 г

Спаржа-гриль із кремом із горгондзоли та беконом – 225 грн за 180 г

Підкопчений шовдар – 95 грн за 50 г

Wona – це м’ясний ресторан на третьому поверсі комплексу з відкритою кухнею. «Найкраще американське й українське м’ясо, хоспер, аргентинський гриль, овочі та салати на грилі», – перераховує пропозиції в меню Величко. Додає, що надають перевагу сезонним і локальним інгредієнтам, залежно від яких адаптують асортимент; співпрацюють із фермерськими виробництвами Галичини та Закарпаття.

Рібай – 165 грн за 100 г

Філе-міньйон із гриль-кукурудзою – 165 грн за 100 г

Карпатська форель на грилі – 110 грн за 100 г

Велике яловиче ребро з картопляним пюре – 400 грн

Гриль-салат із телятиною, обсмаженими овочами й тайським соусом – 210 грн за 350 г

Buzz Bar – це бар на п’ятому поверсі MAD, який пропонує коктейлі від шеф-бармена й переможця конкурсу бартендерів World Class Ukraine 2018 Назара Макарова. Бар-менеджер і співзасновник F.U.L.L. Bar називає Buzz «баром, розрахованим на великий потік»: за травень тут приготували понад 7000 коктейлів.

У коктейльній карті напої від 165 до 220 гривень, здебільшого це твісти на класику на зразок Negroni з ожиновим лікером і Martinez з абрикосовим лікером, а також фірмовий MAD Mule, у якому горілку поєднують із сиропом з імбиру й обсмаженого ячменю. Серед страв на поверху – три види бао й тапас. З неділі до четверга в барі проводять вечори джазу, а в п’ятницю та суботу – вечірки.

MAD Mule – 165 грн

Nano Penicillin – 165 грн

Thai Sour – 220 грн

Бріош із прошуто, пастою з паприки й анчоусом – 115 грн

Бао з курчам у пекінському стилі – 145 грн

Diduh – це коктейльний бар на шостому поверсі закладу. «Дідух – це про мольфарів, використання трав і локальних українських інгредієнтів у коктейльній культурі», – розповідає шеф-бармен Назар Макаров. Головна особливість – використання міцних напоїв власного виробництва, пропонують коктейлі із приблизно 70 дистилятами на основі ботанікалів. «Наскільки я розумію, це перший український бар, який працює із власним алкоголем. Упевнений, що в майбутньому Diduh буде претендувати на потрапляння в [рейтинг] The World’s 50 Best Bars», – каже співзасновник Володимир Непийвода.

Коктейльну карту подають у форматі карт таро. «У нас немає назв коктейлів, є «Еліксир №1», «Еліксир №2» і так до 13. Гості можуть замовити напій залежно від обраної природної стихії: вода, земля, вогонь і повітря. Спочатку гість куштує еліксир, а тоді коктейль на його основі», – пояснює Макаров. Кожен коктейль у карті – 250 гривень.

Попередження про конфлікт інтересів: головний редактор The Village Україна Андрій Баштовий співпрацює з MAD Bars House, але він не брав участі у підготовці цього матеріалу.