Садибу Сікорського на вулиці Ярославів Вал передали із державної у комунальну власність Києва, повідомляє Мінкульт.

Суд зобов’язав Міністерство оборони укласти з МКІП охоронний договір на будинок, в якому мешкав видатний авіаконструктор Ігор Сікорський з родиною. Також Міноборони мають провести реставрацію історичної будівлі.

Будинок відомого авіаконструктора Ігоря Сікорського має історичну та культурну цінність і перебуває в статусі пам’ятки історії національного значення. Наразі будинок потребує негайної реставрації.

В липні документи про передачу садиби у комунальну власність Києва погодили в Мінекономіки і передали на розгляд Кабміну. Раніше вона перебувала у державній власності на балансі ДП «Готель Козацький». Садибу обіцяли віддати в комунальну власність Києва з 2021 року, коли її зобовʼязали відреставрувати.

 

У 2000 році садибу Сікорського передали в оренду на 49 років благодійному фонду «Музей історії повітроплавання і авіації ім. Сікорського». Але фонд не відновив будівлю, й у 2016 році її повернули в державну власність і передали на баланс Міноборони. Київрада декілька разів зверталася до Кабміну, щоб передати будинок у комунальну власність.

У травні 2021 року Окружний адміністративний суд міста Києва зобов’язав Міноборони відреставрувати будинок Сікорського, а в серпні з будівлі зняли арешт.