Із будинку Сікорського зняли арешт, його готують до передачі в комунальну власність Києва, повідомила активістка Ольга Гвоздік.

За її словами, будинок передадуть місту восени 2021 року для відновлення. Однак спочатку обстежать його технічний стан та обговорять сценарії розвитку майбутнього музею. До цього процесу долучать донарів і міжнародні організації.

Будинок Сікорського. Фото: КМДА

Садиба Сікорського – це триповерхова будівля, яка розташована на вулиці Ярославів Вал, 15-Б. Вона є пам’яткою історії національного значення. Там проживав український авіаконструктор Ігор Сікорський.

У 2000 році садибу Сікорського передали в оренду на 49 років благодійному фонду «Музей історії повітроплавання і авіації ім. Сікорського». Але фонд не відновив будівлю, й у 2016 році її повернули в державну власність і передали на баланс Міноборони. Київрада декілька разів зверталася до Кабміну щодо передання будинку в комунальну власність. 

У травні 2021 року Окружний адміністративний суд міста Києва зобов’язав Міноборони відреставрувати будинок Сікорського. До цього в будинку сталася пожежа.

Три організації вже висловили бажання профінансувати реставрацію занедбаного будинку: посольство США, корпорація Sikorsky Aircraft і бізнес-група DCH. Там пропонували розмістити музей авіації.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі