Памʼятник російському письменнику Олександрові Пушкіну на Берестейському проспекті демонтували, повідомляє радник міського голови Києва Дмитро Білоцерківець.

 

 

Фото: Дмитро Білоцерківець

Монументи Пушкіну, більшовицькому ватажку Миколі Щорсу й іншим радянським і російським діячам нещодавно виключили з Державного реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини національного значення. Це означає, що їх можна демонтувати.

Фото: Серж Хуцану для The Village Україна

Окрім памʼятників Пушкіну на Шулявці і Щорсу на бульварі Шевченка, у Києві позбавили статусу памʼятки могилу генерала Ватутіна в Маріїнському парку, монітор «Железняков» на вулиці Електриків, а також пам’ятник екіпажу бронепоїзда «Таращанець» у сквері між вулицями Заслонова і Ялтинською.

Крім того, охоронний статус втратили пам’ятники Пушкіну в Житомирі, Харкові й Одесі, князю Воронцову в Одесі, полководцю Суворову в Ізмаїлі, адміралу Ушакову в Херсоні, «Україна – визволителям» в Ужгороді, а також Меморіальний комплекс «Борцям революції» в Луганську. 

   

Ще в червні 2023-го Київрада вже підтримала демонтаж памʼятника Пушкіну на Шулявці, однак наголосила, що спершу Мінкульт повинен позбавити його статусу памʼятки. Такий самий статус також має пам’ятник Щорсу на бульварі Шевченка, через що його досі не могли внести до переліку обʼєктів, які підлягають вилученню з публічного простору. 

Також у КМДА заявляли, що готові провести ексгумацію й перенесення тіла радянського генерала Миколи Ватутіна, який похований у Маріїнському парку, після отримання дозволу від Мінкульту. Пам’ятник над могилою Ватутіна демонтували 9 лютого 2023-го.

 

 

Загалом із липня 2023-го в Києві демонтували понад 60 російсько-радянських памʼятників, меморіальних табличок й інших обʼєктів, які визнали такими, що підлягають знесенню. На черзі ще кілька обʼєктів, зокрема памʼятник Щорсу, який розмалювали закликами до демонтажу.