105 автобусів від європейських міст отримав Київ у вигляді гуманітарної допомоги від початку повномасштабної війни, повідомляє «Київпастранс».

Понад 20 автобусів передали з Риги й інших міст Латвії, ще 23 – із Братислави. Шість машин Київ отримав від фінського міста Тампере. Також передавали автобуси з німецьких міст, зокрема з Мюнхена, Регензбурга, Ганновера й Зевена. 

Зі 105 переданих автобусів на маршрутах уже курсують 75, кажуть у «Київпастрансі». Не використовують чотири двоповерхові автобуси MAN: їх збираються використовувати для екскурсійних турів у післявоєнний час, відзначають у КП.

Крім того, пʼять із 23 автобусів від Братислави використали як донорів запчастин. Решту обіцяють вивести на маршрути або включити до оперативного резерву «Київпастрансу» після проведення реєстраційних процедур і дооснащення.

   

У квітні 2022 року Рига передала Києву 11 пасажирських автобусів. Кілька місяців автобуси не використовували, поки на це не звернули увагу активісти. У січні 2023-го Київ отримав ще 10 міських автобусів від латвійської столиці.

Фото: КМДА

У серпні 2022 року місто також отримало 19 автобусів від німецьких міст Мюнхена, Регензбурга, Ганновера й Зевена. У жовтні гуманітарні автобуси запустили на маршрути, водночас у парк повернули сучасні машини, які Київ лізингує, тож кількість транспорту на міських маршрутах не збільшилася. Частину німецьких автобусів почали курсувати містом без реєстрації.

Крім того, із чотирьох низькопідлогових автобусів Mercedes від Німеччини, які передали у квітні 2023-го, Києвом почав курсувати лише один.

23 автобуси від Братислави Київ отримав у жовтні 2023-го. Пасажирські автобуси курсуватимуть на тих маршрутах, де не вистачає рухомого складу, відзначали у «Київпастрансі». Водночас частину партії використовуватимуть як резерв.